– Vi vil jobbe for en løsning der innleide gis samme rettinger med lønn mellom oppdrag som fast ansatte i selskapene, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

– Fast ansatte og innleide må ha samme ansettelsesvilkår

BNL er helt klare på at ansatte innleide ressurser må ha lønn mellom oppdrag på samme måte som de ansatte hos entreprenørene og byggmestrene. - Dette er nøkkelen til å legge til rette for en seriøs bemanningsbransje samtidig som virksomhetene i byggenæringen kan få den fleksibiliteten til å leie inn de trenger, sier adm. dir. Jon Sandnes i BNL.

BNL har jobbet med dette gjennom mange år.

– Innleieproblematikken går langt tilbake i tid. Det norske arbeidslivet, og da ikke minst byggenæringen, fikk tidlig på 2000-tallet utvidet adgang til å leie inn personell, slik at virksomhetene skulle få en bedre fleksibilitet i lys av en varierende oppdragsmengde. Ettersom årene gikk registrerte vi at man begynte å få innleie som ikke var tråd med forutsetningene. Omfanget har gått utover bare å håndtere en fleksibilitet, sier Sandnes til Byggeindustrien.

Jobbet med problematikken i flere år
Han forteller at ettersom innleie begynte å øke i omfang, så registrerte BNL at utleiebedrifter hadde andre ansettelsesavtaler enn det som er vanlig blant BNL-bedriftene.

– Utviklingen var slik at vi så at etter hvert at hele entrepriser kunne bli utført av innleide som var ansatt på ansettelsesformen fast ansatt uten garantilønn. Når vi oppdaget at det økte i omfang begynte vårt engasjement, forteller Sandnes.

– Vi startet å jobbe med dette for fem år siden – og når vi nå ser at mange tusen demonstrerer i Oslos gater mot bruken av innleie, så har utviklingen gått for langt. Når Arbeiderpartiet også foreslår et midlertidig forbud mot innleie i utvalgte geografiske områder, er det også et uttrykk for at det må ryddes opp. Det er viktig at vi får ryddet opp samtidig som vi evner å finne mekanismer som sikrer behovet for fleksibilitet, utdyper Sandnes.

I forhold til regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse, midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak, som ble sendt på høring i sommer - og som etter hvert skal behandles i Stortinget, mener BNL at det i fellesskap med NHO er gitt innspill til en løsning som kan være formålstjenlig.

– I den felles høringen er det også hensynstatt den spesielle utviklingen med bruk av innleie i byggenæringen. Vi mener med dette at vi har gitt innspill til en løsning som både gir virksomhetene en fleksibilitet samtidig som det bidrar til å utvikle en kultur der du får lønn på like vilkår, sier BNL-sjefen.

Han peker på at det er viktig at adgangen til utvidet innleie gjennom paragraf 14-12,2, ikke må benyttes som en omgåelse av å påta seg ordinært arbeidsgiveransvar for fast ansatte.

Tysk forbud – men likevel fleksibilitet
I debatten som har pågått de siste dagene har man blant annet vist til Tyskland som har et forbud mot bruk av innleie.

– Når AP kommer med forslag om midlertidig forbud i Oslo – og det blant annet pekes på Tyskland som har forbud mot innleie, så har tyskerne likevel to muligheter for å ivareta den avgjørende fleksibiliteten. Det er regulert hvordan de kan leie av andre bedrifter, og det er gitt mulighet for å foreta midlertidige ansettelser gjennom to år, sier Sandnes.

Han er bekymret for hva som skal være alternativet for å sikre en fleksibilitet om det skulle bli et forbud i Norge.

– Derfor vil vi jobbe for en løsning der innleide gis samme rettinger med lønn mellom oppdrag som fast ansatte i selskapene, avslutter Sandnes.