Illustrasjon: Statens vegvesen

Mener Trondheim-rådmann trenerer brubygging

Rådmannen i Trondheim ønsker å inkludere viltbru i Miljøpakkens bygging av ny bru på Sluppen. Naboene mener det ikke lenger er elg i området.

Det skriver Adresseavisen i en artikkel på sine nettsider.

Rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune mener en ny påkjøringsrampe til Okstadbakken, som skal bygges i sammenheng med den planlagte Nydalsbrua på Sluppen i Trondheim, vil ødelegge en korridor for vilt under Kroppan bru.

Ifølge Statens vegvesen vil hele bruprosjektet bli forsinket dersom politikerne vedtar viltbru-forslaget.

– Andre motiver

Naboer i området uttaler overfor Adresseavisen at det ikke finnes noen viltkorridor under Kroppanbrua i 2018.

– Det var nok en viltovergang under Kroppan bru en gang, men den ble blokkert da avkjøringsrampen for nordgående trafikk fra Okstadbakken ble etablert. Vi har ikke observerert elg i dette området siden det, sier leder i Selsbakk velforening Arne Øiaas.

Øiaas mener rådmannen kan ha andre motiver for sitt forslag enn hensynet til viltkorridoren.

– Tidligere i prosessen har rådmannen vært motstander av påkjøringsrampa. Så gjør de plutselig helomvending og sier ja til påkjøringsrampe, men lanserer samtidig kravet om viltovergang. Det er påfallende. Rådmannen vet jo at det vil ta lang tid å planlegge og bygge viltovergangen. Dermed kan de se ut som rådmannen bruker dette kravet for i praksis å få igjennom sitt opprinnelige forslag, sier Øiaas.

Tatt hensyn til

Statens vegvesen understreker at de har tatt hensyn til vilt i planleggingsprosessen rundt den nye brua og tilhørende påkjøringsrampe til Okstadbakken.

– Vi har vært veldig oppmerksomme på vilt i planleggingsprosessen. Vi har lagt opp til at bruene over Leirelva skal bygges så høye at mindre vilt kan passere under bruene. Når det gjelder storvilt så vet vi at de fleste elgene krysser veien lengre oppe i Okstadbakken, sier Terje Simonsen i Statens vegvesen, som er planprosjektleder for prosjektet med ny bru på Sluppen.

Simonsen er enig i at det bør bygges en viltovergang i øvre del av Okstadbakken, men mener dette hører hjemme i et annet prosjekt.

- Dette må utredes videre. Hvis politikerne bestemmer at det skal skje innenfor prosjektet med ny bru på Sluppen, vil det medføre forsinkelser for prosjektet, sier Simonsen.

– Vet om viltkrysninger

Naturforvalter Morten Haugen i Miljøenheten i Trondheim kommune uttaler overfor Adresseavisen at de fleste elger som passerer E6 i det aktuelle området, velger å passere i øvre del av Okstadbakken, men at etaten også vet imidlertid at elg, og andre viltarter, passerer under Kroppanbrua av og til.

Byplansjef i Trondheim kommune, Hilde Bøkestad, svarer på vegne av rådmannen i saken.

– Kommunen har ikke detaljerte tall for hvor mye vilt som passerer under Kroppan bru i dag, men vi vet at vilt bruker området på bakgrunn av observerte spor, viltpåkjørsler og hvordan terrenget og landskapet ser ut på begge sider av brua, uttaler Bøkestad i en epost til Adresseavisen.

– Rådmannen har ingen andre motiver enn å ivareta det ansvaret kommunen har om å ivareta en bærekraftig utvikling i tråd med lovverk, overordnede planer og vedtak. Rådmannen har vært opptatt av de negative konsekvensene den foreslåtte påkjøringsrampa vil gi for viltkorridoren, og særlig elg. Dersom påkjøringsrampa skal etableres, foreslår rådmannen å oppgradere dagens viltovergang ved å etablere en viltbru. Dette vil etter det rådmannen har vurdert kunne kompensere for de negative konsekvensene, og bidra til å styrke Leirelvkorridoren for å ivareta det biologiske mangfoldet, skriver Bøkestad.