Giske vil ha ESA-kamp om sosial dumping

Ap-nestleder Trond Giske ber regjeringen ta opp kampen mot EFTAs overvåkingsorgan ESA i spørsmålet om registreringsplikt for utenlandske arbeidstakere.

– Selv om ESA har stilt spørsmål om dette, mener jeg vi skal være tøffe og stå på vårt. Deres ord er ikke lov. Det finnes ulike fortolkninger, sier Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen har foreslått å begrense registreringsplikten for utenlandske arbeidstakere og sier ordningen skal gjøres enklere og mindre byråkratisk. LO frykter på sin side at svekket registreringsplikt vil gjøre det lettere å drive sosial dumping.

Utfordringen er at det kan stride mot EØS-avtalen å kreve at alle utenlandske arbeidstakere registrerer seg hos skattemyndighetene.

– Det er selvfølgelig viktig for oss å beholde så mye som mulig av ordningen der skattemyndighetene får opplysninger om utenlandske arbeidstakere. Der er vi ikke uenige. Regjeringens posisjon er at det heller ikke strider med EØS-avtalen. Men det er altså ikke ESA enige i, sier finansminister Siv Jensen.

Hun advarer mot å gå for hardt ut mot ESA i denne saken, fordi det i verste fall kan føre til at Norge må skrote hele ordningen.

– Jeg mener Arbeiderpartiets tilnærming i verste fall vil føre til at hele ordningen rives vekk. Det er mye verre enn at vi i samarbeid med Skattedirektoratet jobber ut et forslag med det de mener er forsvarlige og begrensede endringer, sier Jensen.