Statnetts planer for nettutviklingen klar

Statnetts nettutviklingsplan er nå ferdigstilt. En rekke store nettutbyggingsprosjekter er i gjennomføringsfasen, og dette innebærer fortsatt høy investeringstakt frem til 2020.

Etter dette forventer Statnett å gå over i en fase med lavere investeringsnivå, der fornyelse av eksisterende nettanlegg står sentralt.

Nettutviklingsplan 2017 (NUP) beskriver situasjonen for det norske sentralnettet og gir en analyse av utviklingen for denne delen av strømnettet de neste årene. Investeringsnivået for de kommende fem årene er nå 35-45 milliarder kroner, en nedjustering fra 40-50 milliarder kroner i høringsversjonen. En årsak til denne nedgangen er at større prosjekter er ferdigstilt i løpet av siste år og perioden er justert ett år i tid til 2018-2022. Planlagte investeringer for 2022 er lavere enn for 2017. I tillegg har kostnadene på flere prosjekter gått ned, samt at noen prosjekter vil bli gjennomført senere.

- Et hovedtrekk for de nærmeste årene, er at vi fullfører en rekke større prosjekter i hele landet. Dette betyr at vi nå har et historisk høyt investeringsnivå. I tråd med hva vi tidligere har sagt, vil imidlertid investeringstoppen passeres i løpet av få år, og vi er deretter på vei inn i en fase der investeringsnivået forventes å bli lavere, forteller Håkon Borgen, konserndirektør for teknologi og utvikling i Statnett i en pressemelding.

I den fasen Statnett er inne i mener de det har vært nødvendig å bedre forsyningssikkerheten i sårbare områder som Nord-Norge, Stor-Oslo og Stavanger-regionen, i tillegg til å klargjøre nettet for mye nytt forbruk og ny produksjon. Innen 2021 skal også to nye mellomlandsforbindelser til Tyskland og Storbritannia ferdigstilles. Samtidig jobber Statnett kontinuerlig med å redusere enhetskostnadene. Det pågår et omfattende program innen forskning og utvikling og tilhørende kvalifisering av ny teknologi for anvendelse i prosjektporteføljen.

- Videre har vi lagt til rette for utvikling av leverandørmarkedet i takt med våre behov. Til sammen gir dette nå gode resultater med lavere kostnader i våre pågående prosjekter, i tråd med ambisjonene i vårt program for effektivisering. Mengden av prosjekter som ferdigstilles de neste årene bidrar til en økning av sentralnettstariffen de første årene. Etter dette viser dagens prognoser imidlertid at tariffen stabiliserer seg. - Det er en viktig del av vår strategi fremover å sikre et stabilt nivå for tariffen som strømkundene betaler i forbindelse med investeringer, drift og vedlikehold i sentralnettet. Slik utsiktene er nå skal dette være mulig å gjennomføre, men det er fortsatt en viss usikkerhet når det gjelder behovene i et kraftsystem i kraftig endring, sier Borgen.