Micael Agasøster Bråss og de andre barna prøve både vals, en tur på den store asfaltutleggeren og et besøk på NCC asfaltlaboratorium i Lier utenfor Drammen. Foto: Tor Heimdahl/NCC

NCC i gang med Barnas byggeskole

Rundt 50 barn fra Barnas byggeskole fikk tirsdag forsøke
seg som asfaltarbeider under besøket hos NCC Industry i Lier, rett utenfor Drammen.

I tillegg til håndlegging av asfalt fikk barna prøve både vals og en tur på den store asfaltutleggeren. Og selvfølgelig en liten runde med hoppetussa - alt under oppsyn av NCC-ansatte.
- Asfaltdagen er en dag hvor de fleste barna opplever noe helt nytt. De får forsøke seg på arbeidsoppgaver svært mange aldri har sett så mange ganger. Derfor er det mange spente barn som går om bord på asfaltutleggeren eller på valsen. Vi ser da barn med store øyne og et stort smil. Det er en dag de fleste husker lenge, sier Sissel Bringsvor, prosjektleder for NCC Barnas Byggeskole.
Etter å ha forsøkt seg i asfaltfaget fikk alle barna en omvisning ved NCCs asfaltlaboratorium, hvor de fikk en lærerik innføring i asfaltens verden. 

Rundt 70 barn deltar i år på barnas byggeskole, fordelt i Oslo og i Asker. Målet er å inspirere og å gi en forsmak på hva bransjen kan by på.

– Dette blir veldig gøy, ropte kommunikasjonssjef i NCC Tor Heimdahl til barna som deltar på årets Barnas Byggeskole på åpningsdagen.

Det er 12. året på rad NCC gjennomfører Barnas Byggeskole som kombinerer sommeraktiviteter og praktiske fag. 

 Politisk rådgiver hos Byggenæringens Landsforening (BLN), Caroline Khoury Nilsen, var henrykt over å se entusiasmen i alle barna som bygger gjennom hele uken.

– Dere er superheldige som får muligheten til delta her i dag, sa Nilsen på åpningen på Trasop skole i Oslo mandag.

Også Thomas Norland, kompetansesjef i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg går langt i å rose NCC med engasjementet og samfunnsansvaret selskapet gjør for å styrke bygg- og anleggsfaget.

– Når jeg ser på alle barna som bygger her, så ser jeg mye positiv energi, sier Norland.

- Barna er så nysgjerrige; de prøver og feiler, og de opplever mestring. Det er kjempepositivt, konkluderer Norland.

- NCC har behov for både ingeniører og fagarbeidere innen en rekke fag, heter det i en melding fra selskapet. De har i dag lærlinger innen de fleste fagene i bransjen. I asfaltfaget har NCC hele 22 lærlinger, og nye lærlinger skal tas inn de neste årene. Barnas Byggeskole er ett av flere tiltak NCC gjør for å skape interesse for bygg- og anleggsbransjen blant de unge.
- Vi håper vi om noen år kan ønske barna fra Barnas Byggeskole velkommen som ansatt i NCC, avslutter Sissel Bringsvor.

I år gjennomføres Barnas byggeskole ved Vettre skole i Asker og Trasop skole i Oslo.