Irritasjonen over å vente på grønt lys

Vi nordmenn har en lei tendens til faktisk å skru opp stressnivået i trafikken i ferien - vi kan rett og slett ikke komme oss raskt nok frem selv om vi på denne tiden burde ha all verdens tid å ta av.

Iveren etter å komme fort frem i feriedagene i juli utgjør faktisk en reell fare for arbeiderne som jobber intenst på veiene våre disse ukene.

Vi burde være glade for hvert eneste røde lys, ledebil eller trafikkdirigent som styrer trafikken slik at arbeiderne kan klare å gjennomføre jobben både med tanke på sikkerhet og samtidig sørger for en mest mulig effektiv drift av arbeidet. Dette vil naturligvis gjøre det litt vanskeligere for deg og meg å komme oss rundt i landet i sommer om vi forventer et trafikkbilde helt uten noen stopp. Men hva gjør vel egentlig det – et par minutters ventetid her og der er jo ikke akkurat noen krise i ferietrafikken – verken sjåføren eller passasjerene burde ha nevneverdige plager av å stå stille noen minutter.

Vi har liten forståelse for de som hvert eneste år velger å ignorere nedsatt hastighet på strekninger der det utføres arbeid – enda mindre de som unnlater å følge trafikkdirigentenes råd eller blåser i de røde lysene som skal sikre en effektiv og trygg trafikkavvikling på disse strekningene. Det hender til og med at arbeiderne regelrett blir skjelt ut for at de står på både dag og natt for å utføre viktig arbeid for å skape en bedre og mer sikker vei for deg og meg – folk kan nemlig ikke fatte at det er nødvendig å påvirke trafikken for å utbedre veien. Det er selvsagt mulig å mene at jobben ikke går raskt nok eller er for dårlig planlagt, men dette handler rett og slett om vanlig folkeskikk – om å oppføre seg som vanlige mennesker og følge trafikkreglene som til enhver tid gjelder på de aktuelle strekningene. Noen får en helt annen personlighet når de setter seg bak rattet og dette viser seg ikke minst frem i slike tilfeller.

Man skulle tro at folk etter hvert lærte - men også i år kommer det inn meldinger om farlige situasjoner som oppstår på grunn av uvettig kjøring og manglende respekt på skilting og anvisninger. Man setter både arbeiderne og medtrafikantenes liv i fare om anvisningene ikke blir fulgt, og det er selvsagt ikke akseptabelt.

Det er kanskje å håpe på for mye – men om du er blant dem som irriterer deg over veiarbeid hver eneste sommer, stopp litt opp og tenk på hvilken jobb som utføres og hvorfor. Det er faktisk en grunn til at arbeiderne står på uansett vær og tid på døgnet når du suser av gårde til feriedestinasjonen – det er for at du neste år skal kunne kjøre den samme veien på en enda bedre og mer trafikksikker måte – de gjør en jobb som folk burde applaudere.