Illustrasjonsfoto

Solid utvikling i markedet for sjøhytter

Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 8,5 prosent det siste året. Den typiske sjøhytten koster nå i snitt 2.426.181 kroner.

- Det har vært et meget godt hyttemarked langs sjøen det siste året, noe som har resultert i en sterk prisvekst. Gjennom hele perioden har det vært stor etterspørsel etter sjøhytter, og vi har nå lagt bak oss fire år med vekst i prisene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

I løpet av det siste året ble det solgt 2.280 sjøhytter, en oppgang på 1,8 prosent fra året før. I mai og juni 2017 ble det solgt 644 sjøhytter, noe som er tilnærmet likt som i tilsvarende periode i fjor.

- Det har aldri tidligere blitt solgt så mange sjøhytter, og våre meglere melder om fremdeles god interesse på hyttevisningene. Tradisjonelle sjøhyttekommuner som Hvaler, Larvik og Kragerø har hatt flest salg, noe som er naturlig når dette også er blant regionene med størst utbud av hytter for salg, sier Dreyer.

I snitt tar det 91 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen. Det er en nedgang på 14 dager fra samme periode året før. Raskest gikk det å selge fritidsbolig på Nøtterøy med et snitt på 13 dager. Tregest gikk det i Egersund med et snitt på 196 dager.

- Salgstiden har gått ned på landsbasis, noe som er en forventet utvikling når markedet har vært godt. Det er store lokale forskjeller, men dette vil naturlig svinge mye siden antall solgte hytter i ulike kommuner er så lavt at salgstiden vil påvirkes mye av enkeltsalg, sier Dreyer.

I det siste året har Tvedestrand vært landets dyreste sjøhyttekommune. En gjennomsnittlig fritidsbolig i Tvedestrand koster kr. 5.282.059,-. Deretter følger Nøtterøy og Asker på henholdsvis kr. 4.978.000,- og kr. 4.850.000,-.

I snitt ble hyttene som ble omsatt sist år solgt 0,2 prosent over prisantydning.

Det er flest hytter til salgs i Lindesnes, Kragerø og Lyngdal med henholdsvis 65, 49 og 44 objekter for salg.

- Vi forventer et fremdeles godt marked gjennom sommeren. Vi forventer likevel at prisutviklingen vil flate ut i takt med en mer moderat boligprisutvikling, samt at boliglånsforskriften vil gi en dempet effekt også i hyttemarkedet, avslutter Dreyer.