Administrerende direktør Jon Sandnes i NBL presenterte mandag avtalen med CoBuilder og NOBB om arbeidet med et digitalt veikart for byggenæringen.

- En digital revolusjon i byggenæringen

BNL inngikk mandag en avtale med CoBuilder og Byggtjeneste/NOBB om frikjøp av innhold av digital ordbok.

– Dette er en digital revolusjon, og det er en erkjennelse i næringen om at dersom vi skal møte revolusjonen, så må vi digitalisere på felles system og felles terminologi på åpne, internasjonale standarder, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BNL til Byggeindustrien.

Innholdet i den digitale ordboken ligger i interesseorganisasjonen buildingSMART sin Dataordbok (bsDD) – en universell koblingsmekanisme som gjør at alle forstår hverandre, og kan utveksle informasjon på tvers av programvare og språklige barrierer.

– Digitalt veikart
– BNL har skissert et digitalt veikart. Det betyr å planlegge å prosjektere digitalt før byggingen starter. Også drift kan simuleres på den digitale modellen, som da blir en tvilling til det fysiske bygget som settes opp. For å få til dette, må vi etablere en digital plattform. Vi må få på plass nødvendige regelverk og standarder, og vi må bygge opp digital kompetanse for å kunne ta ut gevinster, sier Sandnes.

Det er kjent at det har vært en utfordring at CoBuilder og NOBB har tilbudt to ulike systemer som ikke har snakket sammen, og at det har vært en diskusjon knyttet til lisenser. Med den nye avtalen, frikjøper BNL noe av arbeidet som CoBuilder har gjort i forbindelse med europeisk byggedirektiv.

– Etablerer plattformer
– Det vi nå gjør ved å frikjøpe innhold av digital ordbok, er å etablere plattformer for å digitalisere sammen. Dette er et helt nødvendig verktøy for å få på plass en felles dataordbok for varer og produkter. Nå starter arbeidet med et vi skal digitalisere sammen, sier Sandnes, som mandag også signerte en avtale mellom BNL og buildingSMART om overføring av innholdet til bsDD.

– Jeg hadde 60-årsdag for litt siden, men dette er en dag jeg nesten gleder meg mer over, sier Sandnes.

Teknisk vil innholdet ligger i buildingSMART Dataordbok (bSDD) - som er en universell koblingsmekanisme som gjør at alle forstår hverandre, og kan utveksle informasjon på tvers av programvare og språklige barrierer.