Brannsikkerhet i bygg er aktualisert gjennom den tragiske storbrannen i London. I Norge kan opp mot 30.000 sprinkleranlegg aldri ha blitt kontrollert. Foto: Adrian Dennis, AFP Photo

Frykter for brannsikkerheten i norske bygg - hevder 30.000 sprinkleranlegg aldri er kontrollert

Bare rundt 10.000 av 40.000 sprinkleranlegg i Norge er kontrollert, hevder konsulentfirma. De frykter liv vil gå tapt.

Anders Sandmæl er kritisk til vedlikeholdet og kontrollen av norske sprinkleranlegg, og frykter at feil og mangler kan føre til storbrann.

– Tallet på 10.000 kontrollerte anlegg har vi hentet fra databasen til Finans Norge, mens et av de største forsikringsselskapene opererte med totalt 40.000 anlegg i Norge for noen år siden. Det betyr at 30.000 av anleggene i landet aldri har blitt sjekket, og vi vet at flere av disse har feil og mangler. Det er alvorlig, sier daglig leder Anders Sandmæl i Dokumentert AS til Byggeindustrien.

Etter storbrannen i London, er brannsikkerhet i norske bygg blitt et svært aktuelt tema i byggenæringen.

Frykter storbranner

Sandmæl frykter flere storbranner som en følge av sprinkleranlegg med feil og mangler, og viser til BASA-brannen i Tønsberg for snart to år siden der en rapport pekte på flere forhold til at den utviklet seg til å bli en storbrann.

Utilstrekkelig vedlikehold av sprinkleranlegget, og at anlegget var koblet ut på branndagen uten at det var satt i verk tilstrekkelige tiltak, ble trukket frem som noen av årsakene til at det store lagerbygget brant.

Rundt 21.000 kvadratmeter ble skadet da BASA-hallen forsvant i flammer og røyk.

– Det vil komme flere sånne hendelser, og det er bare et tidsspørsmål før det går menneskeliv tapt. Det aller mest skremmende er at det ikke er noen som prater eller informerer om det, spesielt siden forsikringsbransjen i sine avtaler med kundene har innbakt krav om årlig kontroll, sier Sandmæl.

Han avviser at han advarer mot feil og manglende kontroll på sprinkleranlegg for å skaffe selskapet flere oppdrag.

– Det er snakk om 30.000 anlegg som ikke er blitt kontrollert. Vi kan kanskje kontrollere mellom 1.000 og 2.000 av dem, og vi har allerede mer enn nok å gjøre. Vi er opptatt av å sette søkelys på et alvorlig samfunnsproblem som ingen prater om, sier Sandmæl.

Finans Norge: - Store verdier har gått tapt

I Finans Norge sier de tallet på 40.000 norske sprinkleranlegg ikke er blitt verifisert.

– Tallet på 40.000 ble antydet for en del år tilbake, men vi vet ikke om det helt er korrekt. Men at mange anlegg ikke er blitt kontrollert, slik Sandmæl hevder, er riktig, sier fagsjef FG Skadeteknikk, Håvard Grønstad i Finans Norge Forsikringsdrift til Byggeindustrien.

– Frykter dere i likhet med Dokumentert AS at liv kan gå tapt som en følge av sviktende kontroll av sprinkleranlegg?

– Det kan skje, men de aller fleste anleggene fungerer etter sin hensikt. Men vi har flere eksempler på at store verdier har gått tapt fordi slukkesystemene ikke har vært ettersett på ordentlig måte. Det vi føler er et problem, er at de fleste anleggene i dag er lovpålagte, men at det ikke er lovpålagt å føre kontroll med dem. Der ønsker vi at myndighetene tar grep. Derfor har vi som privat aktør laget en kontrollordning som vi håper tas i bruk og at de som bygger faktisk kontrollerer at de har fått den varen som er bestilt, sier Grønstad.

På riktig vei

Likevel mener han utviklingen går riktig vei.

– Vi ser at antall kontrollerte anlegg i vår database øker med 1.000 hvert år, så utviklingen er vi fornøyde med. Jeg tror ikke det er kapasitet nok til å gjennomføre flere kontroller enn det som blir gjort i dag, sier Grønstad.

– Er dere flinke nok til å informere eierne om hva som kan bli konsekvensene av manglende kontroll?

– Eierne er nok en part vi kunne gjort mer mot. Vi har jobbet konkret med forsikringsselskapene, og har brukt mye tid på å sikre rekruttering, sertifiseringsordninger og flere kompetente personer som kan utføre kontroller. Der har vi tatt mange steg i riktig retning. Nå må vi også jobbe enda mer mot eierne, sier Grønstad.

- Må gjøre mer

Dokumentert, som nylig fikk på plass ISO-sertifisering for uavhengig kontroll, førstegangskontroll, rutinekontroll, vedlikehold, dokumentasjon og veiledning innenfor stasjonære brannslukningsanlegg, mener forsikringsselskapene må gjøre mer.

– Forsikringsselskapene krever at sprinklerkontroller utføres årlig av et FG sertifisert kontrollfirma. Dette er sentralt for mange kontroller utføres av rørleggere og har ingen verdi som en kontrollrapport, men i beste fall en rapport for utført vedlikehold. Dette villeder eiere til å tro at de har den nødvendige dokumentasjon i forhold til sprinkleranlegget sin funksjon.

– Når cirka 75 prosent av alle sprinkleranlegg aldri er blitt kontrollert, viser det at forsikringsselskapene ikke følger opp dette i forhold til kundene sine, selv om det er et krav i forsikringsavtalen, sier Sandmæl.