Spennende tider for boligmarkedet

Etter en lengre periode med kraftig prisstigning og stadig økende nyboligsalg, er det nå noe roligere tider i boligmarkedet – det merker man ikke minst i Oslo. I stadig flere innslag som hinter om et kommende marked i nedgang, er det viktig å ta med seg at vi fortsatt har et meget høyt nivå både når det gjelder pris, nyboligsalg og igangsetting.

Interessen rundt boligmarkedets utvikling virker nærmest å være umettelig – og tradisjonelt er det jo slik at vi nordmenn forandrer mening og innstilling i flokk. Så mens det meste så ut til å gå rett til himmels for noen måneder siden, er stemningen en noe annen nå – selv om den reelle justeringen i markedet er heller liten. Man skal likevel ikke undervurdere viktigheten av stemningen rundt boligmarkedets videre utvikling.

Det er liten tvil om at det har skjedd noe i markedet i Oslo – og det er positivt at man nå er kommet mer over på et normalnivå innen prisutviklingen. Prisene har nå gått noe ned – men det er slett ikke dramatiske utslag. Det er likevel verdt å merke seg at Finanstilsynets nye lånekrav har hatt effekt – kanskje noe mer enn hva enkelte ventet på forhånd.

Spenningsmomentet ligger nå selvsagt i hvordan dette skal utvikle seg videre. Selv om markedet synes å være mer i balanse nå, er det langsiktige behovet for flere boliger i hovedstadsområdet og i de store byene absolutt til stede – urbaniseringseffekten er ikke noe som vil snu. Det ser vi nå ikke minst gjennom at områdene rundt Oslo fortsetter den kraftige veksten. Det vil bli behov for flere boliger i og rundt Oslo – men det er selvsagt sunt at man ikke over tid opplever en prisvekst som vi har sett de siste 15 månedene. Løsningen er nok likevel ikke at man nå legger seg bakpå, og slakker av på takten i nybyggingen, reduserer på innsatsen i å regulere flere boliger – og ikke minst unngår å se på hvilke leilighetstyper som bør prioriteres. Da kan vi raskt komme tilbake på nye perioder med en enorm prisvekst.

Samtidig er det viktig at det noe roligere markedet nå ikke fører til at man tar frem de store krise-uttrykkene. Vi må huske på at prisveksten i Oslo i fjor endte på rundt 23 prosent. Dermed skal vi oppleve en langt kraftigere prisnedgang enn krusningene vi nå ser om vi skal komme tilbake på samme nivå som for ett år siden. Og selv om salget av nye boliger nå går noe ned – er det fortsatt slik at om man ser på de siste 12 månedene målt opp mot de foregående 12 månedene, ligger nyboligsalget 10 prosent over og igangsettingen har gått opp med 11 prosent – så det er viktig at vi ser ting i en litt større sammenheng.

Boligmarkedet vil alltid til en viss grad gå i bølgedaler – men det overbyggende bildet er at det i lang tid fremover vil være stort behov for å bygge mer i de største byene og tettstedene. Dette spiller selvsagt også en viktig rolle for landets totale økonomi. Et boligmarked i balanse er positivt for landets økonomi – kommer det i ubalanse, og ikke minst om man får en kraftig korreksjon, kan dette få uheldige konsekvenser. I et slikt bilde er det også selvsagt spennende å se hvordan renteutviklingen blir. En stabil lav rente vil føre til god fart i lang tid – går den etter hvert oppover, vil det bli utslag. De aller fleste signaler peker likevel mot en lav rentevekst – og at vi ikke på lang tid kan nærme oss det som tidligere ble omtalt som normale rentenivåer.