Leiligheter på Sørenga i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Nordmenn bor stadig tettere

De siste ti årene har den norske boligmassen økt med 273.000 boliger. Nesten halvparten av disse er blokkleiligheter.

Det kommer frem av en artikkel fra Statistisk sentralbyrå.

De siste ti årene har tallet på boliger økt med 273.000. Blokker står for 44 prosent av nettoveksten, som utelukkende har kommet i tettbygde strøk, heter det i artikkelen.

Utviklingen i boligbestanden de siste ti år viser at flere og flere bor stadig tettere. Fire av fem boliger på landsbasis er i tettbygde strøk. Storbyene står for store deler av boligfortettingen. I de ti mest folkerike kommunene er mer enn 90 prosent av boligene i tettbygd strøk. Og av de fem største storbykommunene er andelen tettbygde boliger 98 prosent og over, skriver SSB.

Selv om boligtettheten gjennomgående er størst i de mest folkerike kommunene, finnes det også mindre kommuner der få boliger er i spredtbygde strøk. Etter Oslo og Stavanger kommer Lørenskog kommune på listen over kommunene med størst boligtetthet, målt i andel boliger innen tettsted. Disse tre kommunene har alle over 99 prosent av boligene i tettbygde områder.

Selv om halvparten av boligene fortsatt er eneboliger, er økningen størst i antall blokkleiligheter. Andelen blokkleiligheter har, ifølge SSB, vært økende de siste ti årene, og står nå for 24 prosent av boligene. Dette er en økning på 2,4 prosentpoeng, eller 120.000 leiligheter.