Illustrasjonsfoto: Multiconsult

Bergensplanleggerne vil ha 14.000 nye sentrumsboliger - Nesten umulig, sier utbyggerne

Innen 2030 trenger Bergen, ifølge prognosene, 28.000 nye boliger. Bergen kommunes planetat mener 14.000 av dem bør komme i sentrum, men utbyggerne er skeptiske. 

Utbyggingsplanene kommer, ifølge en artikkel i Bergens Tidende, frem i grunnlagsdokumenter for forslaget til ny arealplan for kommunen, som skal behandles i bystyret neste år.

– Dette er vårt forslag til hvor vi kan bygge i fremtiden. Vi er klar over at markedet styrer mye, og kommunens verktøy er begrensede. Men vi bør stramme inn virkemidlene for å få mer fortetting rundt urbane sentre i den neste planperioden, sier senioringeniør Gyda Strømmen i planetaten til avisen.

Fire soner

Etaten legger opp til planstruktur med følgende fire soner:

  • Urban sone: Områdene umiddelbart i nærhet av bybanestopp eller andre knutepunkt - rundt 200 meters radius. Her vil det bli mulig å bygge høyt og tett, med stor utnyttelsesgrad. Denne sonen skal få en bymessig struktur, med møteplasser og tett tilgang til kollektivtransport.
  • Gangsonen: Områdene som er i gangavstand fra knutepunktene, rundt de urbane sonene. Radiusen varierer mellom 600 meter og én kilometer. Her kan strukturene bli løsere, og det gjøres plass til bydelsparker og grøntanlegg. Men fortsatt ganske tett bebygd.
  • «Tredjesonen»: Lenger unna knutepunktene skal utnyttelsen være «middels høy». Det finnes en mulighet for å fortette også her, men det skal sees på som et supplement. Det bør bygges gode gang- og sykkelveier mot senterområder og kollektivtransport.
  • «Fjerdesonen»: Alt som er utenfor, der det i dag er spredte boligstrøk eller næringsbygg. Her legger planetaten opp til at det skal skje svært lite nybygging. Etablerte bomiljø skal opprettholdes, men det skal ikke komme vekst.

– Ikke mulig

Planene kan bety stans for utvikling nye, store tomter i randsonene av Bergen.

Dyngeland i Fana har for eksempel plass til 3.000 boliger, og Stoltz Gruppen håper å miljøsertifisere boligområdet, skriver bt.no.

– Dersom dette kartet blir styrende, frykter vi at hele planen skal bli liggende i en skuff, uttaler administrerende direktør Per-Christian Stoltz i Stoltz Entreprenør overfor Bergens Tidende.

– Vi er veldig positive til strategien med syv sentrumsområder. Samtidig stiller vi spørsmål ved om de klarer antallet, supplerer prosjektsjef Kenneth Arnesen i OBOS Stor-Bergen.

– De klarer ikke 28.000 boliger innenfor de syv områdene innen 2030. Det er vår påstand, at det rett og slett ikke er mulig, slår han fast.