Nabokrangel om en bod på Vendla på Nesøya i Oslo førte til at den ene parten har delt den i to. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nesøya-mann sier han hadde rett til å kappe naboens uthus i to

Mannen som er tiltalt for grovt skadeverk etter å ha kappet naboens uthus i to på Nesøya i Asker i 2014, nektet straffskyld da rettssaken startet mandag.

– Jeg gjorde dette for å sikre min rett som grunneier. Min advokat sa jeg risikerte rettstap hvis jeg forholdt meg passiv, sa Arne Vigeland (43) i Asker og Bærum tingrett i Sandvika, skriver Budstikka.

Det er satt av fire dager til rettssaken der 43-åringen også må svare for fjerning av en steinmur, et morelltre, et plommetre, noen bærbusker samt et veksthus og et gjerde.

– Typisk Nesøya-tvist

43-åringen leide inn to håndverkere for å få kappet naboens uthus i to i april 2014. Han var selv til stede mens arbeidet ble utført, mens naboene var på ferie. Da politiet kom til stedet, ble skadene vurdert som så store at det ikke var hensiktsmessig å stanse arbeidene, annet enn å sikre eiendelene som lå i uthuset, sa aktor Knut Christian Braae-Johannesen i sitt innledningsforedrag.

– Jeg tror politifolkene syntes dette var en typisk Nesøya-tvist og at den var veldig morsom, sa Vigeland og la til at hans daværende advokat hadde rådet ham til å rive uthuset.

Bekymret

I ettertid har 43-åringen tapt rettssaker om veirett, gjerdestrid og bruksrett til eiendommen. Så sent som i vinter krevde han å få over 1,5 millioner kroner dekket for sine egne sakskostnader og sakskostnader han er dømt til å betale for naboene, et krav Asker og Bærum tingrett avviste, skriver Budstikka.

43-åringens forsvarer, advokat Trygve Staff, sa i retten mandag at han er bekymret for at den massive mediedekningen av nabofeiden kan ha farget rettens medlemmers oppfatning av saken.

Tingrettsdommer Kirsten Bleskestad fant da også grunn til å påpeke overfor meddommerne at det kun var opplysningene som framkom i retten de skulle basere sin avgjørelse på.

– Et mareritt

En av de fornærmede i saken forklarte seg i retten mandag. Nabokvinnen, som sammen med sin ektemann disponerte uthuset, men som var på ferie i Spania da episoden skjedde, fortalte at saken hadde vært et mareritt, skriver VG.

– Vi er forferdelige slitne, vi er i konstant stress, det er rettssak på rettssak og når vi endelig er ferdig med én så kommer det en til. Vi er veldig bekymret for fremtiden, og dette går ut over økonomien vår. Vi lever i et mareritt, sa kvinnen.

Hun sa også at det regnet da uthuset ble kappet i to, og at mange av eiendelene deres ble ødelagt. Hun opplyste også at ekteparet ikke turde å reise noen andre steder den sommeren.