Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Venter nedgang i arkitektbransjen

En fersk oversikt viser at arkitektmarkedet fortsatte å vokse i fjor. Men i årene framover er det ventet tøffere tider.

Ifølge tall fra Arkitektbedriftene og Prognosesenteret var arkitektmarkedet på rundt 8,5 milliarder kroner i fjor – en oppgang på nesten 12 prosent fra 2015, skriver Finansavisen.

I år er det ventet at veksten blir på 4,4 prosent, mens spådommen for 2019 er at markedet vil falle med 4,5 prosent.

Prognosen viser at det vil bli færre boligoppdrag og flere kontoroppdrag i årene framover. Magne Wiggen i arkitektfirmaet MMW kjenner seg igjen i hovedfunnene.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at grepet som er gjort med å ikke yte lån ut over fem ganger inntekt, har fått direkte innvirkning på boligprosjektene.

- En reduksjon i boligmarkedet er naturlig. Det stabile utleiemarkedet indikerer at det ikke er en reell boligmangel, og en uvanlig høy boligproduksjon i 2016 og 2017 må derfor korrigeres. Næringsbygg spås vekst, men ikke tilstrekkelig til at byggsiden vil opprettholde volumet fra i år. Anleggssiden derimot, fortsetter å vokse, men dette gir ikke så mange oppgaver til arkitektene og vi må forvente et noe svakere hjemmemarked for arkitektene i 2019, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i Norge.

- På eksportsiden er imidlertid markedet betydelig. En fersk undersøkelse i regi av Innovasjon Norge, Utenriksdepartementet, DOGA og Arkitektbedriftene i Norge viser at norsk arkitektur og arkitekttjenester rangeres svært høyt og er etterspurt. Vi tror at et bedre organisert samarbeid mellom arkitektbedrifter som vil satse utenlands, og virkemiddelapparatet, kan gi en reell vekst i eksporten av norsk arkitektur, sier Skavang.

Innen arkitekturprosjektering venter Prognosesenteret at kontor vil være segmentet med sterkest vekst i 2017. Den ventede veksten på 46 prosent i år vil mer enn dekke opp for de siste to årenes nedgang. I 2018 er det segmentet offentlige bygg som ventes å øke mest, mens anlegg er vekstvinneren i 2019.