For en kongevei

Norge har de senere årene hatt mange veikonstruksjoner som har høstet stor internasjonal interesse - og nå mottar Kongevegen over Filefjell mye heder i utlandet.

De er noe spesielt med Kongevegen som går fra Vang i Valdres over Filefjell til Lærdal i Sogn og Fjordane. Denne veien ble etablert allerede i 1793, og var den første kjøreveien for hest og kjerre mellom øst og vest. Dette var et stort samferdselsmessig løft på den tid, og den ti mil lange strekningen ble bygd etter det såkalte franske prinsippet, med rett linjeføring, god drenering og en godt oppbygd veibane med fire meters bredde. Høsten 2016 åpnet vegdirektøren en større restaureringsjobb som var blitt gjennomført på denne historisk meget viktige veien. Nå fremstår den dermed i ny drakt, og vil for de som bestemmer seg for å gå denne strekningen, gi noen helt unike opplevelser både med tanke på natur og historisk ingeniørkunst.

Strekningen vil ha potensiale til å bli en kraftig turistmagnet både nasjonalt og internasjonalt om man forvalter denne muligheten på en god måte. Interessen for denne typen naturopplevelser er sterkt økende internasjonalt, noe Norge merker som turistland innen en rekke områder allerede. Ved at stadig flere ønsker å besøke Norge, ikke minst fra Asia, burde det vært et enormt potensiale for områder som tilhører denne typen naturattraksjoner. Dette har vi tidligere også sett når det gjelder de Nasjonale turistvegene, som har løftet flere av landets veistrekninger opp til å bli en av de virkelig store turistdestinasjonene i Norge. Hvem skulle trodd dette for noen tiår siden. Det prosjektet fortsetter utbyggingene for fullt.

Nylig hentet Kongevegen over Filefjell hjem flere tunge priser. De vant både EUs kulturminnepris 2017 og en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene. Statens vegvesen er byggherre for Kongevegen-prosjektet, men nominasjonen er et fellesprosjekt med Oppland fylkeskommune, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Vang kommune og Lærdal kommune.

Dette er selvsagt med på å løfte frem denne strekningen også i utlandet, og det er nå viktig at man utnytter denne boosten i tiden fremover. Vi er helt overbevist om at denne typen naturattraksjoner er morgendagens store turistvinnere. Folk ønsker i stadig økende grad opplevelser når de drar på ferie; de ønsker urørt natur, frisk luft, mindre trengsel og muligheter til rekreasjon der man selv også får mulighet til å mosjonere samtidig som man opplever nye deler av verden.

Nå er det selvsagt slik at det fortsatt er få i Norge som har prioritert å besøke den restaurerte Kongevegen over Filefjell - men kanskje dette burde lanseres som et av målene med årets Norgesferie – gjerne kombinert med en turné langs landets Nasjonale turistveger. Her kan du oppleve elementer som beskriver den enorme samfunnsutviklingen Norge har opplevd, samt at du får mulighet til å reflektere over datidens ingeniørkunst.