Universell utforming prioriteres sjelden ved oppgradering

Til tross for flere identifiserte synergier mellom energieffektivisering og universell utforming, kommer SINTEF Byggforsk frem til at det i svært liten grad prioriteres ved oppgradering.

Det kommer frem i en ny rapport fra SINTEF Byggforsk.

Instituttet har i rapporten sett på gjennomførte oppgraderinger av flerboligbygninger, og identifisert suksessfaktorer for at universell utforming skal inngå som en del av en større oppgradering.

En energioppgradering kan være lønnsom hvis en oppgradering uansett er nødvendig, mens verdien av universell utforming i størst grad handler om beboernes eventuelle framtidige behov, skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding om rapporten.

– Det er liten tvil om at samfunnet er tjent med at befolkningen i større grad evner å bo i egen bolig så lenge som mulig. Derfor trengs det tiltak som motiverer styrer i borettslag og beboere til å forstå behovet for å tilrettelegge for beboernes alderdom, slik at det kan vektlegges i en rehabiliteringsprosess, uttaler SINTEF-forsker, Solvår Wågø.

– Ved å se på tidligere oppgraderingsprosjekter, har vi identifisert sju viktige suksessfaktorer for høye ambisjoner når det gjelder energioppgradering og universell utforming, sier han

Dette er SINTEFs suksessfaktorer:

  • Flerfaglig kunnskap hos offentlige aktører, i prosjektteam og prosjekteringsteam.
  • Ildsjeler i borettslag og styrer.
  • God informasjon, dialog og beboermedvirkning.
  • Offentlige aktører som drivere i introduksjonsfasen.
  • Erfaringer fra forbildeeksempler som virkemiddel i dialog med beslutningstakere og beboere.
  • God planlegging og tydelige mål for en helhetlig oppgradering.
  • Når en oppgradering uansett skal gjennomføres, vil høye ambisjoner for energieffektivisering og universell utforming være lønnsomt når kunnskap om smarte løsninger og spart energi kombineres.

– Vi har også utarbeidet en sjekkliste over tiltak man bør vurdere når man uansett skal oppgradere. Det er spesielt viktig ikke å gå glipp av muligheter til endringer som koster lite, sier Wågø.