Hit til Taraldrud mellom Oppegård og Ski vil politiets nye beredskpassenter bli lagt. Men det krangles om tomtepris og Justisdepartementet truer med ekspropriasjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Grunneiere krever ti ganger mer enn staten vil betale for beredskapstomt

Grunneierne vil ha opp mot 300 millioner kroner for tomten der politiet skal bygge det nye nasjonale beredskapssenteret. Staten tilbyr 30 millioner.

Det nasjonale beredskapssenteret skal bygges like utenfor Oslos bygrense, på Taraldrud i Ski. Nå har forhandlingene mellom de seks grunneierne i området og Justisdepartementet brutt sammen, og ifølge NRK truer justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) med ekspropriasjon av eiendommen.

Det er det enorme spriket mellom grunneierne og staten som er bakgrunnen for konflikten.

Ifølge NRK krever grunneierne mellom 200 og 350 millioner for tomta, noe som er mange ganger mer enn de 30 millionene staten har tilbudt dem.

– For å forhindre en forsinkelse i prosjektet og ikke minst fordi det her er snakk om grunnleggende nasjonale sikkerhetsinteresser, så ser vi oss tvungne til å ta i bruk ekspropriasjon, sier justisministeren til NRK.

Grunneierne representeres av Hans-Jacob Hansen, prosjektleder i Taraldrud Eiendom. Han mener mener departementet har inntatt en arrogant holdning i forhandlingene.

– Vi er ikke spesielt imponert. Det var jo Taraldrud som kom med dette prosjektet til Justisdepartementet og sa at dette er den beste løsningen for beredskapssenteret. Da forventer man en noe mer vennlig forhandling om pris, sier prosjektlederen til NRK.