Christian Engelsen. Foto: Tron Joelson

- Resirkulert betong kan suge mer CO2 ut av luften

Ved å bruke resirkulert tilslag i ny betong mener SINTEF at betongen kan fange enda mer klimaskadelig karbondioksid i løpet av levetiden.

I siste innlegg under paraplytittelen «Grønt er sirkulært» under Byggedagene torsdag kunne SINTEF-forsker ChristianEngelsen og produkt- og laboratorieleder Hernan Mujica i Velde Miljø fortelle om resirkulering og karbonatisering i foredraget «Betongens evolusjon mot fornybart – Fra gjenbruk i fyllmasser til karbonknaskende forstøtningsmurer og jordforbedring».

Betongproduksjon utgjør angivelig rundt fem prosent av alle menneskeskapte utslipp av klimaskadelig karbondioksid. Dette gjør betongindustrien til en av de absolutt største kildene til menneskeskapte klimagassutslipp.

Mesteparten av dette utslippet skjer i produksjonen av kalsiumoksid til sement ved å skille ut karbondioksid fra kalsiumkarbonat ved brenning. 50 prosent av utslippene fra denne prosessen består av gassen som frigjøres i denne prosessen, men noe av dette kan tilbakeføres til den ferdige betongen i løpet av betongkonstruksjonens levetid.

– Minimum 15 prosent av CO2 fra sementproduksjonen kan bindes opp i betongen gjennom naturlig karbonatisering, forteller seniorforsker Christian Engelsen.

Betongens karbonslukende levetid kan utvides ytterligere ved å knuse og resirkulere gammel betong.

Produkt- og laboratorieleder Hernan Mujica i Velde Miljø kan fortelle at hos dem kan de nå produsere asfalt som består av 50 prosent resirkulert tilslag, og de jobber nå mot målet å produsere resirkulerte tilslagsmaterialer fra gravemasser som oppfyller samme krav som naturlige tilslag.

– Gammel betong vil ikke være gjennomkarbonert, så når vi får grovt resirkulert tilslag av knust betong, vil også dette være med på å binde karbon, og den ferdige betongen vil da kunne spise enda mer karbondioksid, forteller Engelsen.