Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene og administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret.

Nedgang i boligsalget på 11 prosent - igangsettingen holder seg høy

Februartallene fra Boligprodusentenes forening viser en nedgang på 11 prosent i nyboligsalget. Igangsettingen hadde en svak vekst på to prosent sammenlignet med fjoråret.

- Når vi ser på disse tallene, må vi huske at det var et ekstremt salgsår i fjor. Vi så at salget i januar lå på et veldig godt nivå, og for februar er vi fortsatt på et høyt nivå sammenlignet med tidligere års undersøkelser, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening om fallet på 11 prosent.

Naturlig utvikling

Heller ikke i Prognosenteret er de bekymret for utviklingen. De mener det er helt naturlig med en dupp i salget.  

- Vi er komfortable med denne tendensendringen, slik at salg og igangsetting nærmer seg hverandre og kommer mer på linje. Jeg hadde nesten vært mer bekymret om det var en vekst på 11 prosent. Klarer man å holde seg på dette nivået fremover, tror jeg bransjen skal være fornøyd, sier administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret. 

Det siste tolv måneder viser salget en vekst på 15 prosent, og salget av leiligheter er det som øker mest med 22 prosent.

Veksten i igangsetting for de siste 12 månedene er på ni prosent totalt.

Høy igangsetting

Igangsettingstallene for de første månedene i år viser en økning på 23 prosent sammenlignet med fjoråret. Veksten for februar var på to prosent. 

Det er en sterk vekst i igangsettingen av både småhus (+39 prosent) og leiligheter (+36 prosent) som først og fremst drar lasset.

Eneboligmarkedet haen flat utvikling i februar.

I et rullerende 12-månedersperspektiv ligger igangsettingen på rett i underkant av 32.000 nyboliger i året.

- Etter at vi begynte med disse månedlige målingene, har vi ikke hatt høyere igangsettingstall enn det vi har nå. Tallene var høyere på både 70- og 80-tallet, men den gangen førte vi ikke tilsvarende statisitikk, sier Per Jæger.

Syv prosent av solgte boliger er ferdigstilt

Boligprodusentene presenterte også en ny statisitikk som viser hva som er status for leilighetene som er solgt.

Ifølge tallene er syv prosent av solgte leiligheter hittil i år er på ferdigstilte leiligheter, 33 prosent er prosjekter under produksjon, mens 60 prosent er boliger i prosjekter som skal igangsettes.

- Disse tallene viser at vi får et godt byggeår i 2017 også, sier Per Jæger.

Merker ikke færre kjøpere i Oslo

I Oslo, der prisveksten har vært enorm, mangler det nå 2.000 boliger på det som er målet for årlig boligbygging, ifølge Boligprodusentene.

- Oslo er blitt bedre, men det er fortsatt litt igjen, sier Jæger som sier de ikke har merket til innstrammingene på egenkapitalkravene i Oslo som ble innført ved årskiftet.

- Meldingene vi får fra de som er i markedet, er at de ikke har ikke merket så mye til færre kjøpere i markedet. Men vi ser at presset på toromsleiligheter har blitt større, og at markedet endrer seg litt, sier Jæger.