Tømrerelever på Kuben yrkesarena i Oslo. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Kraftig økning i antall søkere til bygg- og anleggsfag

Etter ti år med nedgang øker nå antall elever som søker seg til yrkesfag i Oslo. Bygg og anlegg øker mest.

Det skriver Aftenposten i en artikkel på sine nettsider onsdag.

Tone Tellevik Dahl (AP). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Dette er gledelige nyheter for både næringen, organisasjoner og politikere, som gjennom flere år har drevet en rekke kampanjer for å trekke ungdom mot yrkesfagene.

Prognoser viser at Norge kan mangle så mange som 30.000 fagarbeidere i 2030 uten en kraftig endring i utviklingen av skolevalg blant de unge.

Nesten én av fire til yrkesfagene

Årets søkertall kan vise et skritt i riktig retning her, skriver Aftenposten.

– Ja, søknadene til videregående skoler i Oslo viser en veldig hyggelig endring. Det er ti prosent økning i søknadene til yrkesfag. Og det er veldig gledelig, sier skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), til avisen.

– Vi bryter med det en sammenhengende, nedadgående trend som har vart i ti år. Andelen elever som søkte seg til yrkesfag, sank fra 31,4 prosent for ti år siden til 21,8 i fjor. I år har 24,2 prosent av elevene søkt på yrkesfag. Økt søking til yrkesfag er et viktig mål for byrådet, og helt nødvendig om Oslo skal ha et skapende næringsliv og gode velferdstjenester. I dag er vi underbemannet i viktige yrker, og helt avhengig av kompetanse utenfra, sier Tellevik Dahl.

Dahl sier hun håper og tror dette dreier seg om mer enn bare et blaff, og at det er snakk om en ny trend blant søkerne til videregående utdanning.

– Bare begynnelsen

Hun er spesielt fornøyd med at økningen er aller størst akkurat innen byggfag og helse- og omsorgsfag. De øker med henholdsvis 26,7 og 17,8 prosent

– I disse fagene har byrådet gitt elevene læreplassgaranti. Det betyr at de vet at når de kommer inn på disse linjene, så er de sikret å få gjennomføre et helt utdanningsløp, sier Dahl.

Hun understreker dog at kampen ikke er vunnet.

– Nei, dette er bare begynnelsen. Nå må vi arbeide steinhardt for at utviklingen fortsetter. Selv om det nå ser ut til at vi har vunnet et slag, har vi ikke vunnet hele krigen. Søkingen til yrkesfag er fortsatt altfor lav, og vi trenger betydelig høyere søking over mange år dersom vi skal komme på et nivå der vi utdanner nok fagarbeidere. Vi må fortsette å fremsnakke yrkesfagene og vi må forsikre ungdommene om at de der vil få gode arbeidsvilkår i hele stillinger, sier hun.