Rolf Bjerved

Innlegg: Vi bygger landet hver dag

”Hvem skal bygge landet?” heter boka til Jonas Bals, Jonas Gahr Støres rådgiver. Vi som faktisk bygger landet, kjenner oss ikke igjen i boka.

Rolf Bjerved

Administrerende direktør i Workshop Bemanning & Kompetanse AS.

Som faglært forskalingssnekker har jeg jobbet i byggebransjen i en mannsalder i forskjellige roller. Som leder i bemanningsbyrået Workshop i ManpowerGroup har jeg nå ansvar for rundt 500 arbeidsfolk som er i sving på byggeplasser rundt om i landet hver dag. Jeg er på byggeplasser jevnlig og kjenner meg ikke igjen i Jonas Bals’ elendighetsbeskrivelse av verken bygge- eller bemanningsbransjen. Jonas Bals er utdannet maler og er rådgiver for Jonas Gahr Støre. Han kliner til med bred pensel og uten grunnarbeid når han hevder at byggebransjen domineres av ”sosial dumping”, ”løsarbeiderkontrakter” og ”omfattende arbeidslivskriminalitet”, og at bemanningsbransjen er skyld i elendigheten. Han mener at bemanningsbransjen må strammes inn.

Men virkelighetsbeskrivelsen er svært unøyaktig. De store bemanningsbyråene i Norge er seriøse aktører som er underlagt streng kontroll av myndighetene. Kundene våre er profesjonelle entreprenører, som stiller strenge krav til ryddighet når det gjelder kontrakter og arbeidsforhold. Flere av entreprenørene jobber på offentlige prosjekter. Bemanningsbyråer og byggeplasser blir kikket i kortene hele tiden. Workshop blir ukentlig forespurt om dokumentasjon i forhold til påseplikten og likebehandling av både hoved- og underentreprenører, og har vært igjennom flere revisjoner, uten at det noen gang er avdekket noe alvorlig. Workshop sjekkes også ofte av Arbeidstilsynet, uten at de noen gang har kommet med alvorlig kritikk av oss. Jeg forstår ikke hvorfor Jonas Bals er mer kritisk til oss enn det Arbeidstilsynet er.

Bemanningsbransjen har heller ikke det voldsomme omfanget som Bals prøver å fortelle oss, og vi utgjør ingen trussel mot faste ansettelser. Bals plukker eksempler fra enkelte byggeplasser for å illustrere rikets tilstand. ”70-80-90 prosent innleie på Sørenga” hevdet han nylig i Dagsnytt 18 og advarte mot ”løsarbeidersamfunnet”. Selv om innleieandelen kan være høy på enkelte prosjekter i Oslo, er saken en annen i landet som helhet. Kun én prosent av arbeidsstokken i Norge jobber gjennom bemanningsbransjen. Av disse jobber en tredel i bygg og anlegg. Det betyr at blant tusen norske arbeidsplasser er det bare tre og en halv stilling som utgjør innleide i byggebransjen. Det er ingen trussel mot norsk arbeidsliv.

Det er heller ikke bemanningsbyråenes skyld at ungdom dropper ut av studier i håndverksfag. Bals sauser skole og bemanningsbyrå sammen som om det var ett og samme tema. Det er det ikke. Vi må styrke fagopplæringen gjennom bedre skoler, ikke ved å legge ned bemanningsbyråer. Byggfag gir i dag svært gode karrieremuligheter, og vi må oppfordre ungdom til å engasjere seg. Derfor blir jeg forskrekket når Bals snakker ned yrkesfag ved å si at fagarbeidere ikke vil anbefale byggfag for sine barn. Byggfag kalles ”polakklinja” sier han til VG. Det ligger et frieri til fremmedfrykt i de ordene. En fremmedfrykt jeg ofte ser hos dem som har passert middagshøyden, men som jeg heldigvis ikke ser hos dagens unge.

Bals har rett i at deler av byggebransjen har utfordringer. Men problemene ligger ikke i de store prosjektene der bemanningsbyråene opererer. Ei heller hos de fleste etablerte norske håndverksbedriftene. Det finnes mellom ti og femten tusen selskaper innen bygg og anleggsbransjen i Norge, og de fleste har ting på stell. Problemene gjelder særlig blant utenlandske entreprenører i markedet for renovering, oppussing og tilbygg, det såkalte ROT-markedet. Der hvor utenlandske entreprenører skifter taket på en enebolig, pusser opp badet eller setter opp ny garasje, er det sjanse for at det foregår overtramp. Der kan vi trenge både ny politikk og mer tilsyn. I disse prosjektene vil du sjelden eller aldri finne folk fra norske bemanningsbyråer.

”Hvem skal bygge landet”, heter boka til Bals. Landet blir faktisk bygget som aldri før. Takket være arbeidsinnvandring har vi sammen med gode kunder reist bygg på Barcode, Munchmuseet, Deichmann, og nye Oslo Lufthavn Gardermoen. Uten hjelp fra bemanningsbyråene ville norske entreprenører slitt med å kunne gjennomføre oppdragene.

Før Jonas Bals og hans arbeidsgiver Gahr Støre ”tar grep” om bemanningsbransjen, vil jeg komme med et råd. Som faglært forskalingssnekker har jeg lært å være nøye med grunnarbeidet. Å bygge hus på skjev grunnmur gir et katastrofalt resultat. Ikke ta ”politiske grep” om bemanningsbransjen basert på fremmedfrykt, faktafeil og omtrentligheter. Også en maler må gjøre skikkelig grunnarbeid.