Jonas Bals er aktuell med boken «Hvem skal bygge landet?». Mandag lanseres boken.

Dypt bekymret for byggenæringen: – Noen har et veldig skeivt syn på hva som er meningsfylt arbeid

Maler og politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Jonas Bals, har skrevet bok utviklingen i byggenæringen. Han maler ikke et lystig bilde.

– Boken er skrevet ut fra en dyp bekymring for utviklingen i mitt eget fag, i min egen bransje, men også for utviklingen i arbeidslivet generelt, sier Jonas Bals til Byggeindustrien.

Nå varsler Arbeiderpartiets politiske rådgiver på Stortinget at seriøsitet og gode arbeidsvilkår i arbeidslivet trolig blir en av de aller viktigste sakene for partiet hans i den kommende valgkampen.

– Det er noen samfunnsproblemer det trengs tydelig politikk for; det ene er eldrebølgen, det andre er klimautfordringene og det tredje er å sikre et organisert og ryddig arbeidsliv, sier Bals.

Byggenæringen er helt sentral på alle disse tre områdene, mener han.

– Vi får jo ikke ned klimautslippene ved å trykke på en knapp, eller bygget om og bygget nytt. Det trengs fagarbeidere, ingeniører, arkitekter og andre når vi skal bygge landet. Og mer enn hver tredje bedrift i byggebransjen sier jo nå at de mangler fagarbeidere.

Farlig arbeidsliv

Bokaktuelle Bals, som har svennebrev i malerfaget, har for lengst markert seg som en tydelig stemme i kampen mot sosial dumping.

I debattboken «Hvem skal bygge landet?» som blir gitt ut på Cappellen Damm mandag, tar han opp tråden på nytt.

På godt over 300 sider skriver om hvorfor han mener sosial dumping, omdømmetap i byggenæringen og frafallet til yrkesfag er en trussel mot det norske samfunnet.

– Mye av det jeg beskriver i boka, har jeg sett på nært hold som maler og senere som fagforeningsmann i Oslo. Nå ser jeg at mange av de negative sidene fra min egen bransje, er i ferd med å spre seg til andre bransjer. Dersom vi får arbeidsliv som er delt inn i A-, B- og C-lag, så ender vi opp med et farlig arbeidsliv, både for mange av de som jobber der, men også for samfunnet som helhet, mener Bals.

Konkurranse på ville veier

Han mener konkurransen i byggenæringen har endt opp med å handle om noe helt annet enn kompetanse, produktivitet og kvalitet.

– Man har i stedet valgt å drive ned lønnskostnadene, og tar inn og ut arbeidskraft på kort varsel. Vi river ned den tryggheten som har vært en styrke for norsk arbeidsliv, og vi ender opp med at mange vanlige arbeidere ikke er i stand til å brødfø egne familier, selv ikke med tre-fire jobber. Det er bare å se til andre land som vi liker å sammenligne oss med, for eksempel USA eller Tyskland, og se hvor raskt det kan gå galt, sier Bals.

– Ser du ingen lyspunkt?

– Jo, jeg mener at det er positivt at flere i næringen – både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden – har erkjent hvor store problemene faktisk er. Både fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner deler den samme virkelighetsbeskrivelsen. Det er en god start, mener Bals.

– Men det hjelper ikke at organisasjonene tar utviklingen på alvor, dersom ikke bedriftene følger etter. Samtidig må vi som er i politikken ta vår del av ansvaret. Det er vi som legger rammene, og de offentlige byggherrene må være de som tar lederrollen.

Skeivt syn på meningsfylt arbeid

Bals er opptatt av å snakke opp omdømmet til fagarbeideren og vil at flere ungdom skal velge yrkesfag fremfor akademiske fag.

Så hvorfor har han selv byttet ut malerkost og kjeledress med en kontortilværelse?

– Jeg har sagt utallige ganger at kontorjobben jeg har nå, ikke er bedre enn den malerjobben jeg hadde. Jeg kan godt tenke meg å gå tilbake til maleryrket en dag, og det mener jeg helt oppriktig. Det rare er at folk ikke tror på meg når jeg sier det. De tror jeg koketterer. Det sier noe om at vi har et veldig skeivt syn på hva som er meningsfylt arbeid, sier han.

Men enn så lenge blir han værende i politikken.

– Jeg gikk inn i politikken fordi jeg har sett at arbeidslivet ikke klarer å løse utfordringene alene. Vi trenger politikk for å rydde opp, og da tror jeg det er bra at politikken blir tilført kompetanse fra det virkelige liv, sier han.

I gråsonen

At Bals har vært en del av det virkelige liv, innrømmer han også i boka.

Som ung malerlærling var han selv en del av problemet – som en av de som tok grå og svarte kontantoppdrag på si for useriøse selskaper i Oslos byggebransje.

– Det var ikke store karrieren jeg hadde i det markedet, men det er viktig å huske at alt det som har skjedd i byggebransjen de siste årene ikke bare handler om at vi har fått mye arbeidsinnvandring på kort tid. Det handler også hvilken bransje som tok imot arbeiderne da de kom, så bransjen har selv et stort ansvar for å få ryddet opp, sier Bals.