Forretningsutvikler for PORR i Norden, Bettina Gerti Gross, ler godt av navneutfodringene i det nordiske markedet. Foto: Privat

Da Porr bestemte seg for å satse i Sverige støtte de på en navneutfordring

– Vi har ikke noe valg, vi må bare kalle oss for «the sexiest constructor in the world».

Forretningsutvikleren for Porr i Norden, Bettina Gerti Gross, ler høyt når det uungåelige spørsmålet kommer: Hva gjør man når man heter Porr og vil inn i det svenske markedet?

Arthur Porr grunnla det østerrikske entreprenørkonsernet Porr. Foto: porr.at

– Jeg tror ikke grunnleggeren vår Arthur Porr tenkte på hvilke utfordringer etternavnet hans ville gi i Norden da han grunnla entreprenørselskapet for 150 år siden, flirer hun.

For mye Porr

Helt siden den spede begynnelsen i Norge for noen år siden har det østerrikske Porr-navnet skapt begeistring og humring her oppe i nord.

Men da entreprenøren etter hvert kastet blikket mot det svenske og det danske markedet, måtte det endringer til.

Det ble rett og slett for mye Porr.

Og vips så ble Porr til det mer stuerene PNC i de nordiske landene.

– Du kan tenke deg hvilken mottagelse jeg får når jeg presenterer meg som forretningsutvikler i Porr i en så mannsdominert bransje som vår. Det er populært på konferanser med 500 menn og fem kvinner i salen, sier Gross.

Stoppet i spam-filteret
Men navnejusteringen i Norden har også en mer alvorlig side ved seg.

I Sverige har e-post med ordet «porr», av naturlige årsaker, en lei tendens til å havne i spam-filteret.

I en bransje med strenge anbudsfrister og -regler, er det dårlig nytt når deadline lusker og viktige mailer og dokumenter skal leveres.

– Vi har støtt på noen tekniske utfordringer, ja, sukker Gross.

– Da vi kalkulerte Loftesnesbrui i Sogndal, fikk vi noen spørsmål fra byggherre som måtte besvares innen midnatt. Jeg var konferanse i Sverige, og bodde på hotell. Jeg var ferdig med mailen i god tid, og klokken 22.00 var jeg klar til å trykke send. Problemet var at spam-filteret på hotellet stoppet alt fra Porr-mailen min. Det var veldig stressende. Men vi fant en løsning, og vi fikk kontrakten, legger hun til.

Nå er mailadressen endret fra «porr-norge.no» til «pnc-norge.no».

Hun har ingen problemer med å se humoren i Porr-navnet.

– Vi har ikke noe valg, vi må bare kalle oss for «the sexiest constructor in the world».

Harde fakta om PORR:

  • Porr AG hadde ved utgangen av 2015 mer enn 15.000 ansatte og et produksjonsvolum på rundt 3,5 milliarder euro, og Porr Group er dermed en av de største østerrikske entreprenørselskaper og en av Europas ledende infrastruktur-spesialister.
  • Den norske avdelingen i selskapet har for tiden to prosjekter under utførelse, Farrisbrua i Larvik og Loftesnesbrui i Sogndal.
  • I 2015 ble Tresfjordbruen og i 2016 Harpebrua ferdigstilt. I tillegg har de nylig sikret seg oppdraget med å bygge Varoddbrua i Kristiansand.
  • I tillegg til virksomheten som drives gjennom Porr Norge Infrastructure NUF (PNI), ble Porr Norge (PNC) den 12.02.2014 registrert som eget aksjeselskap Norge. PNC utfører for tiden tunnelprojektet RV 17 Liafjellet.