Økonomer mener Ap bør utrede arveavgift

Flere økonomer mener Ap bør tenke seg om en gang til før de avviser å innføre arveavgift.

Økonomene Dagsavisen har snakket med legger seg dermed på linje med franske Thomas Piketty, som mener det er en historisk feil å si nei til å gjeninnføre arveavgift.

– Det Ap foreslår på økt formuesskatt, er fornuftig, men at de ikke gjeninnfører arveavgift er ufornuftig særlig når vi ser at det er så stor reproduksjon av ulikhet mellom generasjonene. Arveavgift er en effektiv måte å drive omfordeling på, sier Ragnar Torvik, som er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.

Marianne Marthinsen i Ap har forklart at partiet ikke foreslår noen arveavgift nå, fordi man mangler en god modell.

– Det er ganske dumt av Ap å bare legge saken død. Det burde i hvert fall diskuteres en arveavgift med høyt bunnfradrag og moderat sats, mener Jan Fagerberg ved Universitetet i Oslo.

Også økonom Kjetil Storesletten konkluderer med at «det er bra å ha en arveavgift». Kjell G. Salvanes fra NHH mener på sin side at den gamle arveavgiften var lett å omgå, men at det hadde vært mulig å utrede en avgift med bedre innretning. Samtidig påpeker han ta den har begrenset effekt.

– Jeg tror det er viktig å huske på at det er ganske små ting vi snakker om her. Gjeninnføring av arveavgiften forandrer ikke verden. Dette forandrer ikke Norge.