Administrerende direktør i NESO, Ruben Jensen. Foto: NESO

Grønt lys for byggfag-friskole i Nord-Norge

Utdanningsdirektoratet har godkjent at NESO etablerer sin egen videregående skole innen byggfag. Dermed kan Lærlingskolen bli drevet som selvstendig friskole i fremtiden.

Det skriver NESO (Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon) i en pressemelding denne uken.

– Lærlingskolen ble startet i 2009 ut fra to hovedanliggender: Byggenæringen i nord hadde et skrikende behov etter kvalifisert personell. Samtidig så vi at mange praktisk anlagte elever hoppet av den tradisjonelle videregående yrkesfagopplæring i løpet av de to første årene med teori, altså før de kom i gang med den praktiske delen av utdanningen, uttaler administrerende direktør i NESO, Ruben Jensen, i pressemeldingen.

Tradisjonell yrkesfaglig opplæring gis etter en modell med to år teori på skole. For å få fagbrev, må elevene deretter ha to år med lære i godkjent lærebedrift. At Utdanningsdirektoratet har godkjent NESOs søknad om å få starte yrkesskole med byggfag etter friskoleloven, lar Lærlingskolen avvike fra den ordinære 2+2-modellen.

– Med vår alternative modell, den såkalte vekslingsmodellen, veksles det mellom teori og praksis over alle fire utdanningsårene. Elevene har en lærlingekontrakt idet de starter på den videregående utdanningen gjennom Lærlingeskolen. De kan bo og jobbe hjemme, har lønn under hele utdanningen, og er på tre teorisamlinger i Svolvær per skoleår, forklarer Ruben Jensen.

NESO Lærlingeskole er drevet etter vekslingsmodellen i et samarbeid med Aust-Lofoten videregående skole siden oppstarten i 2009. Den videregående skolen i Svolvær er ansvarlig for den teoretiske delen av utdanningen, samt at undervisningen foregår på skolen.

– I utgangspunktet ønsker vi å fortsette det gode samarbeidet med Aust-Lofoten videregående skole, men det må utredes nærmere hvilke muligheter og eventuelle begrensninger som fins innenfor rammene av friskoleloven, sier Jensen.

NESO fikk først negativt svar på sin søknad om godkjenning av byggfagskole etter friskoleloven, men etter en ankebehandling, hvor det er gitt ytterligere informasjon og dokumentasjon, har Utdanningsdirektoratet fattet positivt vedtak og godkjent etableringen av en ny videregående skole innen byggfag i Nord-Norge.