Hans Geelmuyden

EUs gavepakker

En julefortelling. Om norske fjøsnisser, EU-gavepakker og strengere energikrav.

Hans Geelmuyden

Sjef i Geelmuyden Kiese Gruppen. 

Det var en gang en julenisse som hadde sekken full av pakker. Harde pakker. Nissen var en vaskeekte Santa Claus fra Kontinentet! Og en av de aller største pakkene han hadde i sekken var til byggenæringen i Norge. Det var bare ett problem. Noen hadde lagt hindringer i veien for EU-nissen; Norske myndigheter nektet innreise.

I Brussel var det få som forsto hvorfor julenissen ikke var velkommen. Julemarkedet på St. Catherine-plassen var alt satt opp, folk koste seg med varm drikke, belgiske vafler og nye EU-direktiver. Byggenæringen i andre, europeiske land hadde alt fått sine gaver, og var i gang med å planlegge anbud og nye prosjekter som de gledet seg til å ta fatt på. I Oslo derimot, var det stor skepsis til det som lå i sekken.

Energieffektivisering i bygningssektoren? Hva skal vi med det, lød norske byråkrater og politikere.

Julenissen gjorde sitt beste for å forklare at det kunne bli kaldt i det norske hus hvis ikke Norge gjorde som resten av Europa og tettet sprekker i veggene, satte inn nye vinduer og dører, og passet på at nye bygg var bygget på en energieffektiv måte – slik EU krevde. I tillegg kunne Norge ødelegge sledeføret på Nordpolen, og det var det jo ingen som ville. Det hadde de underskrevet på i Paris-avtalen.

Men hva med dem som ventet på presangen? Kunne den norske byggenæringen være med å løse problemet slik at alle kom seg hjem til jul og fikk både gavepakker fra EU og gode fremtidsutsikter på kjøpet?

Det var verdt et forsøk, tenkte nissen. Han visste at Kommisjonen hadde gitt Norge klar beskjed om å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030, og nå kunne byggenæringen hjelpe dem å nå målet. De husene han hadde sett der han fløy over Europa lekket varme, det kunne han merke. Vel 40 prosent av Europas energiforbruk var det bygningsmassen som slukte. Strengere energikrav til bygg var en vinn-vinn-løsning. Det ville utløse massive investeringer i eksisterende og ny bygnings-
masse over hele kontinentet, og gi kvinner og menn som jobbet i byggenæringen sikker inntekt i årevis fremover.

Nå gjensto det bare å få satt litt fart i fjøsnissene i Norges hovedstad, så nissene fra kontinentet kunne ta turen til Oslo og dele ut de harde pakkene fra EU. Allerede for flere år siden hadde byggenæringen i andre land fått en lang pakkeliste;

• Årlig renovering av minst tre prosent av bygnings-
massen myndighetene eier

• Forpliktelse til å kun kjøpe høyst energi-
effektive bygg

• Fremlegging av renovasjonsplaner som fastsetter strategien for å nå målet om 20 prosents effektivisering innen 2020

• Revisjon av energiforbruket i alle bedrifter for å identifisere hvordan de kan bli mer energieffektive

• Elektrisitetsselskaper må spare 1,5 prosent energi årlig

• Sørge for at alle nybygg skal være nær nullutslipp innen 2020 og for offentlige bygg innen 2018

• Etablering av maksimumskrav for energifor-
bruket i nye bygg og for renovasjon av bygg og nye bygningselementer

• Presentasjon av økonomiske virkemidler for å nå effektiviseringsmålene

I årets gavedryss styrkes alle tiltakene for å sørge for å øke effektiviseringsmålet fra 20 prosent innen 2020 til hele 30 prosent innen 2030. I tillegg lover EU å opprette et eget fond for å finansiere smarte bygg – en julegave i seg selv! Alle de harde pakkene legges under treet den 30. november.

Så er spørsmålet om det er noen snille barn her fra byggenæringen når nissen kommer på besøk.

God jul i stuen!