Kim Robert Lisø, innovasjonssjef i Skanska og leder av Powerhousesamarbeidet, mener det grønne skiftet vil gi Norge en gyllen mulighet til å spre verdensledende kompetanse for klimatilpasning av bygg.

– Vi har klimaløsninger i verdensklasse

– Powerhouse har vist at det er mulig å lage bygg som produserer mer energi enn de bruker i et livsløp, sier leder av Powerhousesamarbeidet, Kim Robert Lisø.

Lisø, som til daglig er innovasjonssjef i Skanska, er på årets Zero-konferanse i Oslo sentrum for å fronte løsninger fra Powerhouse. Han mener at det grønne skiftets klimapolitikk kan bidra til å skape et marked for klimavennlig bygg.

– Dagens klimapolitikk vil gi oss løsninger, og ikke minst være en mulighet for norsk byggenæring, sier Lisø til Byggeindustrien på Zero-konferansens første dag.

– Fra problem til løsning

Han fremhever at det spesielt er to ting det må legges vekt på.

– Det er å utvikle kompetansen som er nødvendig for å snu byggenæringen fra å være en del av problemet, til å bli en del av løsningen. Vi har nå en kommersiell mulighet som bransjen er nødt til å gripe, mener Lisø, som hevder at Norge har spesielt gode forutsetninger på grunn av verdensledende kompetanse på klimatilpasning av bygg.

– Norsk spisskompetanse

– Mange norske aktører har også spisskompetanse på hvordan vi kan redusere energibruken i bygg. Nå har vi en gyllen mulighet for eksport av denne spisskompetansen, sier Lisø.

Han forteller at Powerhousesamarbeidet nå er i gang med å jobbe med flere prosjekter for klimavennlige løsninger i bygg.

Ny norm

– Vi håper å realisere Powerhouse Brattørkai i Trondheim, byggetrinn 2 på Powerhouse Kjørbo er i gang, Powerhouse Montessori ungdomsskole i Drøbak er under bygging, og vi håper også å realisere Powerhouse Telemark i Porsgrunn i regi av R8 Property. Selv om plusshus-konseptet i dag er unikt, så er målet vårt at dette blir normen for bygg, sier Lisø.