Per Helge Pedersen, Jan Eldegard og Tor Ole Olsen.

«Fisk i betong» tilbake i Stavanger

I oktober 2010 inviterte man til en tankesmie rundt konseptet «Fisk i betong». På Norsk Betongdag torsdag kunne initiativtakerne fortelle at man er kommet langt i arbeidet med å realisere de spenstige planene.

For seks år siden ble tanken om å bruke flytende betongmerder til oppdrett av laks diskutert for første gang, da også i forbindelse med Norsk Betongdag. Siden den tid er mye arbeid gjort i forbindelse med dette prosjektet, noe som kulminerte med sjøsettingen av «Salmon home no 1» i Averøy i juni.

Dermed har aktørene som lanserte ideen gjennomført mange av visjonene man diskuterte for seks år siden.

Per Helge Pedersen, Tor Ole Olsen og Jan Eldegard har alle jobbet med dette konseptet gjennom flere år, og de fikk også fortelle om hva man har gjort og hvor langt man er kommet i dette arbeidet. Pedersen presenterte «Salmon home no 1» som er den første plasstøpte flytende betongmerden, Olsen presentere konstruktive utfordringer og løsninger med flytende betongmerder mens Eldegard viste hvordan fiskeslam kan forbedre betongens miljøegenskaper.

I løpet av disse årene ha entreprenørselskapet Betonmast kommet sterkt på banen og de er nå største eier i selskapet som står bak den videre satsingen.