Avdelingsleder for smartbygg i IT-infrastrukturutbyggeren Atea, Frode Aardal. Foto: Atea

Slik skal Skanska og Atea bygge verdens smarteste bygg

I samarbeid med Skanska, Microsoft, Schneider Electric og Cisco vil IT-selskapet Atea bygge verdens smarteste smartbygg når de flytter inn i nye kontorer i 2017.

Individuell energimåling av hver enkelt ansatt, tallerkener som måler hva som blir spist, en mobilapplikasjon som foreslår hvor du bør sitte med tanke på dine egne behov for lys, varme og ventilasjon, og et kontorbygg som stadig lærer, er bare noen av sidene ved det utviklerne mener blir verdens smarteste bygg. I november neste år er planen at dette skal stå ferdig på Sola i Rogaland.

– Ole Einar Bjørndalen trener ikke mot en god åttendeplass, så vi har satt oss et hårete mål om å være best i verden, sier avdelingsleder for smartbygg i IT-infrastrukturutbyggeren Atea, Frode Aardal til Byggeindustrien.

20. oktober arrangerer Atea en egen smartbyggkonferanse i Stavanger, hvor planene på Sola også kommer til å stå sentralt på programmet.

– Det viktigste for å bygge verdens smarteste bygg er å bygge en konvergert infrastruktur. Det betyr at vi tar de eksisterende systemene og kablene, og erstatter alt med et IP-basert fibernettverk. Her samles styring og strømtilførsel av alt i bygget i samme system, forklarer han.

Oppgraderer

Med et IP-basert nettverk, kan all informasjonen som de forskjellige systemene i bygget genererer, samles i én database. Ved å slippe en avansert kunstig intelligens løs på denne datamengden, kan man, ifølge Aardal, finne ut av ting man ikke en gang visste at man kunne spørre om.

Noe av det viktigste ved det planlagte smarthuset på Sola er at det bygges for å kunne oppgraderes med ny teknologi som kan kobles på systemet.

– I dag har vi omtrent 20 milliarder forskjellige enheter som er koblet til internett. Innen 2020 regner man med at dette tallet vil vokse med 30 milliarder, og flesteparten av disse kommer til å være til bygg, sier Aardal.

Ateas nye smartbygg på Sola kommer til å være utstyrt med de siste enhetene, men nøkkelen er også at det er bygget for å ta i bruk fremtidens oppgraderinger.

– Et tradisjonelt bygg vil være utdatert om fem til ti år, mens med konvergert infrastruktur, kan vi oppdatere fortløpende, sier han.

High-tech

Dagens teknologi, som skal plassere bygget i verdensteten blant smartbygg, omfatter blant annet lamper som registrerer både bevegelse, varme og lysinnfall, og stiller seg inn deretter, automatisk adgangskontroll knyttet til hver enkelt ansatts mobiltelefon, blåtannenheter som hele tiden har kontroll på hvor mange som oppholder seg i de forskjellige delene av bygget, og tallerkener som registrerer hvor mye mat hver enkelt spiser.

– Ved hjelp av disse enhetene kan bygget lære seg nøyaktig hva som trengs til enhver tid, slik at man ikke sløser med noe, og hver enkelt arbeidstaker kan også gjøre en innsats for å minimere sitt eget forbruk. Alt måles, og hvis du vil konkurrere med sidemannen, er det mange måter å få et forsprang på, sier Aardal.

Mulige materialbesparelser

Selv om Atea planlegger å inkludere mye ny og kostbar teknologi i bygget, forteller Aardal at det å samle alle funksjoner i ett nettverk også kan medføre enorme besparelser. Ved å ta i bruk lignende løsninger i USA har man registrert besparelser på opptil 40 prosent på materialer. Målet er også at det ferdige bygget skal få ned forbruket og få opp produktiviteten i driftsfasen.

– Hvis du bygger et ekte smartbygg, får du et bygg som tilpasser seg brukerne og støtter dem i arbeidshverdagen sin. Leietaker kan dermed få en arbeidsstokk som samarbeider bedre, er mer iderike og mer produktive, understreker Aardal.