Finansminister Siv Jensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap mener Jensen har sviktet i boligpolitikken

Regjeringen er for passiv i møte med stigende boligpriser og økende gjeldsgrad, mener Arbeiderpartiet.

– Vi trenger et taktskifte i boligpolitikken. Det må bygges flere boliger for å få bukt med en boligprisvekst som har løpt løpsk, sier Ap-representant Torstein Tvedt Solberg til NTB.

Konkret tar han til orde for at kommuner som forplikter seg til å øke boligbyggingen, bør få støtte fra staten til å bygge ut kollektivløsninger.

– I tillegg bør Husbankens rammer styrkes slik at flere unge kan få startlån. Det er viktig for å sikre at de yngste kommer seg ut på boligmarkedet, sier Solberg, som erkjenner at et slikt grep isolert sett kan føre til enda høyere priser.

– Vi må se boligpolitikken i sammenheng, og det er absolutt behov for innstramminger i det finansielle rammeverket, sier han.

Solberg mener finansminister Siv Jensen (Frp) bør lytte til rådene som Finanstilsynet kom med torsdag, men understreker at Ap selv ikke har tatt stilling til dem.

– Vi må se på detaljene først, sier han.

Finanstilsynet slo torsdag fast at regjeringens boliglånsforskriften som kom i fjor, ikke har klart å bremse gjelds- og boligprisveksten her til lands.