Velkomment med mer fokus på funksjonskrav

Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen bekreftet onsdag overfor Byggeindustrien at de fremover vil jobbe annerledes enn de gjør nå. De vil i langt større grad velge bruk av funksjonskrav og mindre detaljspesifisering i sine prosjekter.

Dette er det mange i næringen som vil ønske velkommen. I deler av Europa har man i økende grad tatt i bruk funksjonskrav på bekostning av detaljspesifisering, og nå ser vi at dette også er på vei inn i Norge.

Kort fortalt innebærer funksjonskontrakter at rådgiverne og totalentreprenørene i langt større grad vil få ansvar for å levere en komplett løsning og prise dette, i motsetning til en detaljbeskrivelse hvor utbygger spesifiserer alt til minste detalj, og ber om en pris.

Det at selskaper i næringen i langt sterkere grad nå vil få mulighet til å komme tidligere inn i en prosess, og være med å utforme hele konseptet – og gi et tilbud basert på løsning og ikke kun pris, er noe mange har jobbet for å få inn. Derfor skal det nå bli spennende å se om både aktørene i næringen, og ikke minst byggherrene selv, klarer å levere til en slik utvikling.

Det er flere fordeler med å benytte funksjonskrav. Ved å få aktørene tidligere inn i en prosess, og hvor de kan styre hvilke løsninger de mener er best, vil man kunne utløse mange innovasjonskrefter som kan utvikle nyskapende løsninger man ellers ikke ville fått tilgang til. Det kan åpenbart også kunne åpne opp for prosjekter som kan gjennomføre raskere og til en bedre kvalitet. Ikke minst vil man også kunne sikre at de riktige selskapene vinner frem. I dag teller pris uforholdsmessige mye i mange statlige utbygginger. Nå gis utbygger mulighet til å vurdere en totalløsning og kompetanse på en annen måte enn før, noe som vil kunne favorisere de som regnes som seriøse og skikkelige.

Men alle disse punktene krever kompetente deltakere på begge sider av bordet. Aktørene i næringen må vise at de kan levere kvalitet og gode totalløsninger til en riktig pris – og de må ikke minst våge å investere mer i en jobb det ikke er sikkert de vil vinne. På byggherresiden må det selvsagt også sitte kompetente bestillere, som vet hva de skal se etter og kunne skille de ulike tilbudene fra hverandre på andre parameter enn pris. Å velge den billigste løsningen er enkelt. Å velge den beste totalpakken er ikke like lett.

Det er spennende at en stor statlig utbygger om Statsbygg nå flagger at de vil satse på funksjonskrav som en foretrukken løsning. Nå blir det opp til næringen selv å bevise at den kan levere gode konsepter, gjennomført på en effektiv måte, med god kvalitet og ikke minst til en riktig pris. For prisaspektet vil selvsagt ikke forsvinne, selv om andre kriterier nå vil kunne veie tyngre enn før.