Optimismen øker

Tall fra Finans Norge tyder på at vi nå er mer optimistiske enn på lenge på vegne av landets samlede økonomiske situasjon og utsikter. Dette er godt nytt for landets videre utvikling.

Det er liten tvil om at vi nordmenn varierer veldig når det kommer til troen på landets økonomi. Enten ser det veldig lyst ut, eller skikkelig dårlig. I en lengre periode har vi nå vært skeptiske til hvordan den økonomiske situasjon er for landet vårt. Vi er fortsatt skeptiske – men ifølge en undersøkelse Finans Norge har gjort om våre forventinger, er det nå i ferd med å skje noe. For selv om det fortsatt er en god del pessimister blant oss, er trenden at vi er mer positive enn i forrige kvartalsmåling. Ifølge ekspertene skal dette være et første steg på en større stemningsendring i befolkningen, og det kan være håp om at vi fremover vil se langt lysere på fremtidsutsiktene. Om det da går som flere ganger tidligere, vil forventingen dermed kunne stige rakt igjen.

Det er selvsagt godt nytt for landets reelle økonomiske situasjon. Får folk virkelig troen på landets økonomi, de fleste har hele veien hatt god tro på egen økonomi, vil flere kunne begynne å bruke mer på innkjøp og investeringer. Dette vil dermed sette hjulene i sving, slik at den økonomiske veksten skyter fart. Dette vil åpenbart også påvirke byggenæringen, og vi vil kunne se et ytterligere oppsving i ROT-markedet, og det vil også kunne sette fart i en rekke andre utbyggingsplaner. I enkelte deler av landet har det vær godt fart i økonomien hele veien, men det er å håpe at man også på Vest- og Sørlandet, hvor det har vært noe roligere, nå også vil oppleve et oppsving.

Nå skal vi ikke forvente at det hele snur på kort tid, men det er mye som tyder på at ting er i ferd med å skje. Flere signaler viser at bunnen skal være nådd, og at vi er på vei oppover igjen. Oljeprisen har vist en stigende tendens og arbeidsledigheten ser ut til å ha stabilisert seg. Dermed minsker også muligheten for en ytterligere rentenedsettelse fra Norges Bank.