Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.

Flere brudd på regelverket for fjerning av asbest

Arbeidstilsynet har avslørt brudd på regelverket for håndtering av asbest i hver fjerde inspeksjon. Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland frykter en ny bølge av kreft som skyldes asbeststøv.

De siste fire årene har Arbeidstilsynet gjennomført i overkant av 500 tilsyn for å kontrollere om regelverket blir fulgt når det gjelder fjerning av asbest, ifølge NRK.

I 4 av 10 tilfeller reagerte tilsynet på at det ikke fantes noen instruks for håndtering av asbestholdig materiale, eller fordi det ikke var sørget for tilstrekkelig vern mot asbeststøv på arbeidsplassen. I mer enn 3 av 10 tilfeller kunne ikke arbeidsgiver dokumentere at de som skal jobbe med asbest har fått nødvendig opplæring.

Bare små mengder av støv fra materialet, som fortsatt finnes i flere gamle bygninger, gir stor risiko for å utvikle lungesykdommer som kreft.

Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland mener vi har glemt hvor farlig asbest er og frykter en ny bølge av kreft som skyldes asbeststøv.

– Jeg vil tro at hvis du tar bygningsarbeidere under 40 år, særlig de aller yngste, så har de knapt nok hørt om asbest. I dag blir jeg spurt om å stave asbest når jeg snakker om det, og det er et skummelt tegn.