Fortsatt stor rasfare fra Mannen

Fortsatt er det stor fare for at deler av fjellpartiet Mannen i Romsdalen skal rase ut, men bevegelsene i fjellmassivet er blitt mye mindre.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) valgte onsdag ettermiddag å opprettholde rødt farenivå for det lille fjellpartiet Veslemannen, hvilket betyr at faren for fjellskred fortsatt vurderes som «ekstrem».

– På det meste beveget fjellet seg med en hastighet på 10 centimeter i døgnet, noe som er veldig mye. Bevegelsene har avtatt noe siden i går ettermiddag, og hastigheten er nå på rundt 2 centimeter i døgnet, fortalte NVE-geolog Ingrid Skrede på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Bevegelsene i fjellet Mannen er registrert på strekkstagene oppe i det ustabile fjellet og målt av radaren som står nede ved Lyngheim i Romsdalen. Den lavere hastigheten holdt seg utover onsdagen, mens bevegelsene i den nedre delen av fjellpartiet fortsatt er svært små.

Mindre nedbør

Det var de voldsomme nedbørsmengdene som førte til at bevegelsene i den øvre delen av Veslemannen ble betydelig større enn normalt tirsdag ettermiddag. Til sammen kom det 55 millimeter nedbør i løpet av ett døgn.

Onsdag avtok imidlertid nedbøren, og fra klokken 9 til 15 kom det ikke mer enn til sammen fire millimeter på Mannen.

Denne nedbørsmengden vil trolig holde seg noenlunde stabil. Fram til torsdag ettermiddag er det varslet 15 til 20 millimeter nedbør som både kan komme som regn og som snø. Videre er det meldt en mild nedbørsfront fra sørøst natt til fredag, men det er usikkert hvor mye nedbør som vil komme inn over det 1.294 meter høye fjellet.

– På denne bakgrunnen og det forholdet at bevegelsene fortsatt er relativt store, opprettholdes farenivået rødt for Veslemannen, skriver NVE i det oppdaterte varselet i 15-tiden onsdag ettermiddag.

Evakuert

Veslemannen er altså et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Det er den øvre delen av Veslemannen som altså viser klart størst bevegelse, og trolig er det her det vil kunne komme et mindre skred.

Veslemannen ligger om lag 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Den store faren for fjellskred får som vanlig konsekvenser for beboere og trafikken i Romsdalen. Tre husstander med til sammen ni beboere er fortsatt evakuert, og Raumabanen er fortsatt stengt. Det går derfor buss for tog ned gjennom Romsdalen.

Dersom det ikke skjer store endringer i bevegelsene, vil neste rapport fra fjellskredovervåkingen bli utarbeidet først torsdag morgen og legges ut i 9-tiden.