Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Kirill Kudryavtsev/Pool

Forsker: – Russland anser Norge som en utpost

Russland ser på Norge som en amerikansk utpost med begrenset mulighet til å bestemme over egen utenrikspolitikk, tror forsvarsforsker Tor Bukkvoll.

Ølen Betong-grunnlegger Atle Berge ble tidligere i sommer nektet adgang til Russland, hvor han driver Ølen Betong Murmansk.

Den norske betongnestoren er beskyldt for spionasje, og skal også ha blitt kidnappet fra gaten og tatt til et flere timer langt avhør.

Grunnlegger av Ølen Betong og daglig leder i den Rogaland-baserte betongbedriftens russiske datterselskap Ølen Betong Murmansk, Atle Berge, er stengt ute fra Russland. Foto: Turid Berge-Olsen / Ølen Betong

– Vi tenker selvfølgelig på grunner og årsaker, men det blir jo kun spekulering. Men jeg mener helt klart at det er den politiske situasjonen mellom Norge og Russland som er bakteppet her. Norge har investert mye penger her oppe, men nå rives det ned bit for bit, og forholdet mellom landene blir stadig kaldere, sier han til Byggeindustrien.

Etter at NATO vedtok å utplassere styrker i Baltikum og Polen under toppmøtet i Warszawa, har spenningen økt mellom NATO og Russland – noe som også påvirker forholdet mellom Russland og Norge, skriver Klassekampen.

– Russland ser at disse styrkene er for små og lette til å utgjøre en trussel. Men de frykter at dette er starten på en gradvis større militær oppbygning opp mot grenseområdene, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til avisen. I likhet med Tormod Heier ved Forsvarets høgskole, tror Bukkvoll at Russland kan ønske å krenke norsk territorium for å beskytte atomstyrkene på Kolahalvøya i en krisesituasjon.

– Under sovjettiden var det planer om en utvidet sikkerhetssone, som vil komme i strid med norske interesser. Det er ikke utelukket at de ser likt på det i dag.