Foto: Kjeldaas

Norsk entreprenør tidlig ute med gravefri nyhet

Den Vestfold-baserte entreprenørbedriften Kjeldaas har som første bedrift i Europa installert en ny gravefri drikkevannsledning med UV-herdet glassfiberstrømpe.

Det skriver Kjeldaas i en pressemelding denne uken.

Den tyske produsenten Saertex multiCom har utviklet en ny løsning for fornying av drikkevannsledninger uten graving.

Sande kommune og Kjeldaas har gjennomført Europas første prosjekt med løsningen, kun slått av et amerikansk firma for å bli først i verden.

Fornying av avløpsledninger med UV-herdede glassfiberstrømper har vært gjennomført i en rekke prosjekter, men kravene til fornying av drikkevannsledninger har, ifølge pressemeldingen, vært en utfordring for NoDig-bransjen. Saertex multiCom har utviklet et produkt som skal takle de strenge kravene som stilles til fornyelse av ledninger for drikkevann.

– Sterk og tynn

Produktet, kalt Saertex Liner H2O, blir vevd, sydd og impregnert på fabrikk, under kontrollerte forhold. Det er kun inntrekking, kalibrering med trykkluft og herding med UV-lys som foregår i forbindelse med installasjonen. Det indre belegget i strømpen er forseglet helt fram til herdingen, heter det i pressemeldingen.

– Både produksjons- og installasjonsmetoden gjør at produktet utsettes for minimal forurensningsfare fram til vannledningen er rehabilitert og i drift, sier prosjektleder i Kjeldaas, Hendrik Panman.

Den spesielle oppbyggingen av strømpen med glassfiber gjør den, ifølge pressemeldingen, både sterk og tynn.

– Ved fornying av drikkevannsledninger over lengre strekk, vil både rådgivere, entreprenør og ledningseier være opptatt av å opprettholde størst mulig kapasitet. H2O-Liner er en meget god løsning for slike ledninger, sier Hendrik Panman i meldingen.

– Miljøvennlig

H2O-Lineren kan også lagres i opptil et halvt år før installasjon.

Panman uttaler i pressemeldingen at han også mener strømperehabilitering av ledninger med UV-lys er en miljøvennlig metode. Det eneste energiforbruket under installasjonen er lampene som benyttes under herdingen.

– Sett i et klimaperspektiv, er rørfornying med glassfiberstrømpe og UV-lys en svært god metode når det gjelder utbedring av VA-ledninger, avslutter han.