Oppgraderte politisentraler som skal legges ned

Omstruktureringen av politiet betyr at 15 operasjonssentraler legges ned. Inntil nylig er det brukt millioner av kroner på å oppgradere disse sentralene.

Oppgraderingen har i stor grad handlet om bedre samband og det nye nødnettet. Så sent som i oktober i fjor var det nye nettet på plass på operasjonssentralen i Vestfinnmark – flere måneder etter at det var bestemt at sentralen skal legges ned når finnmarkspolitiet samles i ett distrikt, skriver Politiforum. Distriktet måtte låne 1,7 millioner kroner for å betale for oppgraderingen.

Også operasjonssentralen i Mosjøen ble oppgradert for flere millioner, noe som medførte budsjettoverskridelser, som igjen har gått ut over andre oppgaver, forklarer administrasjonssjef Jens Berget.

– Dette har forplantet seg ved at vi ikke hadde tilstrekkelig med midler til kjøretøyinvesteringer og måtte ta av en ramme vi ikke har. Dette har igjen ført til overskridelser både i 2014 og 2015.

Også andre distrikter har brukt millioner på å oppgradere sentraler som skal legges ned.

Direktoratet for nødkommunikasjon peker på at nødnettet har blitt rullet ut over flere år, uavhengig av arbeidet med den fremtidige strukturen, og at det ville kostet mye å fryse prosjektet underveis. Utstyret kan også flyttes dit det er behov for det.