Ny symbolsk Statsbygg-nøkkel

Statsbygg tenker nytt med oppsiktsvekkende utforming av ny symbolsk nøkkel.

Å overrekke en liten skulptur til oppdragsgiveren og brukeren av et bygg er en viktig Statsbygg-tradisjon som på høytidelig vis markerer at et byggeprosjekt er ferdig. Da leveres den symbolske nøkkelen til de som har tatt bygget i bruk og som til slutt fyller det med mening.

Den nye nøkkelen er utformet av et av de mest innovative designbyråene i Norge, nemlig Neue Design Studio. Designbyrået er relativt ungt, men har vunnet over 20 designpriser, blant annet for utformingen av de nye norske passene.

Designerne ble inspirert av restematerialer fra byggeplass i arbeidet med den nye nøkkelen. Hver nøkkel kan bestå av mellom to og fire byggeklosser, og med innstøpte magneter i hver ende komponeres enkelt nye unike nøkler ved å feste én kloss på en annen. Byggeklossene kommer i fire materialer: tre, marmor, aluminium og betong.

- Med alle kombinasjonsmulighetene vi har, kan hvert bygg nå få en unik symbolsk nøkkel, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i en pressemelding.

Hun har vært pådriver for utviklingen av en nøkkel i moderne, enkelt og tidløst design.

Med fire forskjellige former, som igjen kommer i forskjellige materialer blir kombinasjonsmulighetene mange. Materialpaletten skal være i konstant utvikling. Slik kan nøkkelen settes sammen for å gjenspeile materialene i bygget den hører til. Med de fire forskjellige klossene, som kan settes sammen i kombinasjoner på to, tre eller fire, kan Statsbygg gi bort opp till 69 888 unike symbolske nøkler.

- Det er ubegripelig nok i seg selv med nesten 70 000 kombinasjonsmuligheter, men i fremtiden skal vi bestille enda flere materialer. Så da får vi ta regnestykket på nytt, sier kommunikasjonsdirektøren.