Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

- Krav til håndtering av overflatevann må være gitt i planbestemmelsene

Boligprodusentene mener at krav til håndtering av overflatevann må være gitt i planbestemmelsene. 

- Samtidig må kravene være basert på omforente standarder og kriterier slik at det er éntydig hvordan kravene skal forstås og hvordan man skal tilfredsstille dem. Vi mener at det er stort behov for å utvikle mer kunnskap om overvannshåndtering, sier Per Jæger i Boligprodusentene i en høringsuttalelse til NOU 2015:16 Overvann i byer og tettsteder.

- Vi mener at dette kunnskapsbehovet støttes av utvalget som i kapittel 4 peker på faktorer som kompliserer forvaltningen av overvann. Utvalget viser til at det er få nasjonale føringer for overvannshåndtering og at det utfordrende for kommunene å utarbeide og gjennomføre en overvannsstrategi når det i noen grad er uklart bl.a.:

* hvordan klimaet vil endre seg i fremtiden,

* hvordan andre faktorer, som for eksempel fortetting, demografi og teknologisk utvikling vil påvirke samfunnsutviklingen,

* hvilke kriterier som bør eller skal legges til grunn for dimensjonering og utforming av overvannstiltak.

- Disse uklarhetene tilsier at det er en nasjonal utfordring å etablere omforente standarder og kriterier for overvannshåndtering. Utfordringene kan ikke løses av hver enkelt kommune på egenhånd, sår Boligprodusentene fast.

Utvalget foreslår at byggesaksforskriften (SAK10) tydeligere presiserer at løsning for håndtering av overvann skal vurderes og avklares før rammetillatelse gis. Utvalget mener at dette i tråd med øvrige endringer i loven vil bidra til å synliggjøre vannforvaltning som et betydelig formål med arealplanlegging. Utvalget anbefaler at konkret løsning for overvann skal være del av søknad om rammetillatelse. Utvalget forslår derfor at formulering om "håndtering av overvann" inntas som del av byggesaksforskriften § 6-4 bokstav g).

- Det kan virke som om utvalget anbefaler at kommunen som en del av rammesøknaden skal vurdere og "godkjenne" de prosjekterte løsningene for overvannshåndtering. Boligprodusentene vil i så fall sterkt advare mot dette. Ved rammesøknaden skal kommunen bare vurdere de ytre rammene. Dette gjelder eksempelvis størrelse på bebyggelsen, antall bruksenheter og grad av utnytting, avklaring om formelle tillatelser om vei, vann og avløp. Kommunen skal ikke vurdere andre forhold i forbindelse med rammesøknaden, men overlate dette til de ansvarlige foretakene. Kommunen skal heller ikke vurdere de prosjekterte løsningene som en del av byggesaksbehandlingen, men kommunen kan gjennom tilsyn be om dokumentasjon og etterprøve prosjekterte og utførte løsninger, heter det i høringsuttalelsen.

Boligprodusentene peker på at selv om reguleringsplanen inneholder krav til overvannshåndtering, så må valg av løsninger for å tilfredsstille disse kravene overlates til de prosjekterende og utførende.

- Vi kan ikke etablere en ny praksis der kommunene i byggesaken skal gå inn og saksbehandle de prosjekterte tiltakene for overvannshåndtering. For alle andre ansvarsbelagte fagområder som konstruksjonssikkerhet, brannsikkerhet, lydisolasjon, energi, miljø osv.er det de ansvarlig prosjekterende og utførende som er ansvarlige for å tilfredsstille kravene, og kommunen skal ikke saksbehandle eller vurdere de valgte løsningene.

Les hele høringsuttalelsen her

Les NOU 2015-16 Overvann i byer og tettsteder her