Dette foreslåtte tårnet slår alle rekorder for bygging i tre. Illustrasjon: PLP ArchitectureIllustrasjon: PLP ArchitectureIllustrasjon: PLP Architecture

300 meter høyt trehus på ordførerens bord i London

En 300 meter høy skyskraper i tre er foreslått bygget i London, og forslaget har allerede blitt presentert for ordfører Boris Johnson.

Det skriverConstruction Enquireri en artikkel på sine nettsider.

Forskere fra Cambridge University i samarbeid med Smith and Wallwork Engineers og PLP Architecture har utformet et forslag til en skyskraper på 80 etasjer fordelt på 300 meter i tre. Dette er omtrent seks ganger så høyt som dagens høyeste trehus, Treet i Bergen.

– Vi har demonstrert at det vil stå, men dette er på en skala ingen har bygget før, sier direktør for naturlig materialinnovasjon ved Cambridge University, Dr. Michael Ramage, til Construction Enquirer.

Tårnet skal etter planen integreres i 60-tallsbygget The Barbican, som står i finansdistriktet City of London, og vil gi rom for mer enn 1.000 nye boliger hvis prosjektet realiseres.

Smith and Wallwork Engineers skriver på sine nettsider at forslaget, slik det nå står, omfatter en bærekonstruksjon av 65.000 kubikkmeter tre. Til tross for enorme volumer, med 2,5 ganger 2,5 meter tykke tresøyler og 1,75 meter tykke vegger, vil bygget ha en egenvekt som, ifølge ingeniørene, er fire ganger mindre enn et tilsvarende bygg i betong.

London-ordfører Boris Johnson fikk forslaget om tårnet presentert i april.