Mange mobbes på arbeidsplassen

Hver eneste dag er det en rekke personer som blir mobbet på arbeidsplassen, også i byggenæringen. Denne utfordringen må innlemmes mer i HMS-arbeidet ute i virksomhetene.

Det har heldigvis blitt stadig mer fokus rundt mobbing i skolen – som har vært et omfattende problem over lang tid. Men det viser seg at det også er langt mer vanlig enn vi skulle tro med mobbing på arbeidsplassen. Dette kan komme fra både medarbeidere og lederne. For en som befinner seg i en slik situasjon, vil dette naturligvis by på store problemer – og er en utfordring det ikke er spesielt lett å komme seg ut av.

NRK melder at en studie gjennomført av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Bergen viser at en av fem personer blir mobbet på arbeidsplassen hver måned. Dette er selvsagt et høyt tall, og selv om vi ikke har sett noe tilgjengelig oversikt over hvor stort problem dette er innen byggenæringen, må vi anta at denne næringen ikke er noe annerledes enn resten av arbeidslivet. Med flere hundre tusen ansatte innen bygg og anlegg er det åpenbart at mobbeproblemet rammer veldig mange hver dag også i byggenæringen.

Det er helt sikkert mange virksomheter som har dette på agendaen, men vi frykter likevel at dette er noe som skyves under teppet eller oppfattes som et ikke-eksisterende problem mange steder. Ute på en rekke bygg- og anleggsplasser kan det vært et relativt barskt miljø, og det å ta opp noe slikt som mobbing vil nok være problematisk for mange. Derfor er det også ekstra viktig at de ulike virksomhetene tar dette seriøst, og innlemmer denne utfordringen som en del av sitt utvidede HMS-arbeid.

Studien som NRK refererer til viser at mange peker på at de går med selvmordstanker med bakgrunn i mobbingen de blir utsatt for. Dette viser til fulle alvoret i situasjonen, og burde være en vekker til å løfte opp problematikken og etablere rutiner som gjør det mulig for både de som utsettes for mobbing og for andre som kan observere dette om å melde fra. Det finnes også eksterne muligheter til å si fra, men dette er noe også virksomhetene selv må ta opp. Flere av entreprenørene i næringen er nå i ferd med å gjennomføre sine HMS-kampanjer, og dette kan også være en mulighet til å løfte frem utfordringen med mobbingen som skjer ute på arbeidsplassene.