Naturen viste krefter

200 meter av rv 13 mellom Granvin og Voss i Hordaland raste ut onsdag kveld, og viste på ny de store kreftene naturen kan skilte med. To svære gravemaskiner forsvant i Granvinsvatnet.

Det gikk heldigvis bra - ingen personer ble skadet da hele 200 meter av riksvei 13 forvant på kort tid. Statens vegvesen er for tiden i gang med utbedringen av veien i området, som en del av utbyggingen av Vossapakko.

Området er tidligere omtalt som et potensielt utfordrende område å arbeide i på grunn av de dårlige grunnforholdene. Vegvesenets eksperter pekte i fjor, ifølge bt.no, på at strekningen skulle være trygg å arbeide med. Det store veistrekningen som nå er borte skulle tyde på at så ikke var tilfelle. Selv om man har vært klar over risikoen, og gjennomført tiltak, var dette altså ikke nok. Det er naturligvis altfor tidlig å komme med noen årsaker til hvorfor veien raste ut, men det er klart at det foregikk arbeider på stedet og at dette naturligvis kan ha hatt direkte innvirkning på det som skjedde.

Til alt hell var det ikke noen personer i de to store gravemaskinene, og ingen kom på noe vis til skade. Ødeleggelsene er likevel omfattende på stedet. Den viktige strekningen er en del av veien mellom øst og vest for de som velger Hardangervidda, og hendelsen vil derfor få store konsekvenser. Det finnes omkjøringer, men det vil uten tvil ta lang tid før en ny vei kan gjenoppbygges. Det er varslet at eksperter skal komme til stedet torsdag for å undersøke området. Da vil man kunne få vite mer om hva som har skjedd, og forhåpentligvis hvorfor.