Setter fokus på modulbygging

I en rekke land er bruken av og interessen rundt prefabrikkerte moduler noe som stadig brer om seg. Dette ser vi nå også i Norge.

Norge har tradisjonelt sett vært relativt konservative når det gjelder å ta i bruk nye byggemetoder. I løpet av senere årene har derimot dette endret seg, og prefabrikasjon og modulbruk blir brukt på stadig flere prosjekter og utbygginger.

Fordelene med bruk av moduler er jo at utbyggingen og monteringen kan skje raskere gjennom industriell produksjon under kontrollerte forhold. Ikke minst er dette selvsagt også et kostnadsspørsmål. De totale byggekostnadene har steget mye de senere årene, hvor flere bakenforliggende årsaker spiller inn, og spesielt boligutviklerne ønsker selvsagt å se på hvor man kan dempe denne prisveksten. Modulbruk kan da være en av løsningene.

Mye av usikkerheten rundt modulbruken har gått på kvaliteten på løsningene og i hvor stor grad man kan teste og sjekke ut det faktiske sluttproduktet. Det er ikke uten videre enkelt å finne ut hva som befinner seg bak veggene. Er produktene som er benyttet gode, holder de standardkravene og er det samme kvalitet på alle moduler i en utbygging? For de som skal gå over og sjekke denne typen utbygginger kan det være en utfordring at man ikke får alle de svarene man i utgangspunktet skulle ønske, men det er selvsagt viktig at man kommer frem til gode kontrollordninger, noe som opplagt vil styrke de seriøse aktørene i markedet.

SINTEF Byggforsk skal nå arrangere et møte der man setter fokus på modulbruk. Målet med møtet er å få frem fordelene med prefabrikkerte moduler og hva dette også forutsetter. De kaller derfor inn til et bredt bransjemøte der man skal gå gjennom disse punktene, og hvor man kan høre erfaringer fra aktører som har benyttet seg av moduler.

Frem til nå har modulene stort sett kommet gjennom importprodukter, selv om det også finnes norske aktører som leverer til hjemmemarkedet innen dette feltet. Mange har vært skeptiske til kvaliteten til både enkeltproduktene og totalpakken som blir levert – og SINTEF Byggforsk ønsker derfor å belyse dette.

Dersom utviklingen med bruk av moduler nå fortsetter å øke på, som alt tyder på at det vil gjøre, er det viktig at de norske byggevareleverandørene kjenner sin besøkelsestid. Det er i utgangspunktet ingen grunn til at de norske leverandørene ikke kan bli med å styre denne utviklingen. Men da må man selvsagt være på banen og inngå fornuftige allianser med andre parter i kjeden. Norske byggevarer og kompetansen som finnes i den norske byggevareindustrien og byggenæringen er i verdensklasse og da burde man selvsagt også være i stand til å bygge opp en egen modulindustri og dermed være med på å forme utviklingen og ikke bli tvunget til å se på en utvikling der import fra lavkostland vil bli dominerende. Det er selvsagt fullt mulig å utvikle levedyktige konsepter i et høykostland som Norge, men da må man jobbe både smart og effektivt, og ikke minst få en til en effektiv robotisert produksjon.

Flere aktører har tidligere vært på banen og satset stort på modulproduksjon. Enkelte har tapt store penger på dette. Det er mulig noen var for tidlig ute, men det utelukker selvsagt ikke at man kan lykkes nå. Men da må man våge å satse og man må jobbe helhetlig - og det er dessuten avgjørende at de riktige samarbeidskonstellasjoner opprettes.

I Byggeindustrien nummer 6 som kommer ut torsdag går vi bredere inn på temaet industrialiserte byggeprosesser.