– Det er viktig at håndverkerne får informasjon om hvilke konsekvenser endringene i byggeforskriftene kan ha for valg av løsninger, sier Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk.

- Glad for oppdatert kunnskap

– Vi håndverkere har plikt til å holde oss oppdatert på nye regler, forskrifter og de mest gunstige løsningene. At CF inviterer til samlinger for å friske opp kunnskapen vår, er vi glade for, sier byggmester Per Ivar Aslaksen i Blink-Telemarkhus.

Seniorforsker og spesialrådgiver Trond Bøhlerengen var foredragsholder da byggevarekjeden Carlsen Fritzøe inviterte til fagsamlinger i Skien, Kristiansand, Larvik, Sandefjord og Kongsberg nylig.

Temaene til Bøhlerengen var nye energikrav fra 2016 og dampsperre-diskusjonen.

– Nye energikrav betyr endrede U-verdikrav og krav til lufttetthet. Det gir noen konsekvenser for yttervegger, tak og gulv, og mange spør seg om de må bygge annerledes enn før. Diskusjonen om bruk av dampsperre eller ikke går videre. Hva sier forskriftene? Skal vi bruke dampbrems eller dampsperre? Kan vi bruke noe annet enn plast? Og hva finnes av godkjente dampsperrer, sier Trond Bøhlerengen.

Viktige samlinger

Han mener proffsamlingene som CF arrangerte, er svært viktig for byggmesterne

– Vi bygger innenfor de samme byggetekniske lover som før, men rammeverket rundt endres. De endringene må håndverkerne få informasjon om. Endringene kan ha store konsekvenser for valg av løsninger, sier Bøhlerengen, som er opptatt av å formidle kunnskap om hva som formelt er riktig på en praktisk måte.

– Det er bestandig interessant å høre på Trond Bøhlerengen. Han er faglig dyktig og drukner ikke informasjonen i vanskelig fagterminologi. Det er alltid positivt å få utdypet det vi vet og få satt ting i sammenheng. Proffsamlinger som dette gir også anledning til å treffe kolleger og utveksle meninger og erfaringer, sier Per Ivar Aslaksen.

Gode tilbakemeldinger

Det var god oppslutning om de fem proffsamlingene som CF gjennomførte i denne omgang. Endringer og reviderte forskrifter er viktig å få med seg. Også for SINTEF Byggforsk er slike samlinger der de møter byggebransjen viktig i deres videre arbeid med å revidere anvisninger i Byggforskserien.

– Ofte fanger vi opp problemstillinger som kan være nyttige i arbeidet vårt, sier Bøhlerengen.

Matnyttig

Byggmester Frank Gunnar Konningen i Konningen Bygg på Kongsberg sier han har stor nytte av proffsamlinger som dette:

– Det er alltid relevant å høre om nyheter slik at vi kan sette oss godt inn i viktige ting i faget vårt. Jeg ser jo av oppmøtet på samlingen til CF at de treffer godt med valg av aktuelt tema. Dette er matnyttig for oss, og det er fint å komme sammen med kolleger å diskutere problemstillinger, sier Konningen.