Slik kan HMS-vogna se ut.

Vil flytte HMS-vogn dit arbeidet foregår

- Når ulykken er ute er det en trygghet å vite at førstehjelpsutstyr og brannvernsutstyr er i umiddelbar nærhet, sier Kjetil A. Vedøy i Arbeidsmiljøsenteret. Han håper vi vil se flere mobile HMS-vogner på byggeplasser i årene som kommer.

- Ulykker i industrien skyldes ofte mangelfull planlegging og koordinering, og manglende medvirkning ved utarbeidelse av sikker-jobb-analyse. En HMS-vogn gjør det mer trygt og effektivt å planlegge oppdrag, sier Vedøy i en pressemelding.

En HMS- og sikkerhetsvogn er en fleksibel vogn som kan brukes til ulike formål. Vogna kan enkelt flyttes og huse nødvendig utstyr.

- Når jobben kan planlegges og gjennomgås i umiddelbar nærhet gir det større trygghet for arbeidstaker, samtidig som det gir økt effektivitet for arbeidsgiver. Raskere responstid for førstehjelp og brannslukning vil også redusere sykefraværet, forklarer Vedøy.

Han håper vi får se enda større bruk av HMS-vogner nå som utesesongen for bygg- og anleggsbransjen står for tur.

- Arbeidstilsynet mottar årlig varsel om omtrent 2000 arbeidsulykker. 40 prosent av disse er skader innen byggearbeid. Når bedriften setter fokus på sikkerhet, helse og arbeidsmiljø gir det færre ulykker og skader, samtidig som det gir økt trivsel på arbeidsplassen. Økt bruk av mobile HMS-vogner vil gi bedre sikkerhet og arbeidsmiljø, forklarer Vedøy.

Bygg- og anleggsbransjen topper også statistikken for sykefravær, med 1,5 prosent over det generelle sykefraværet for alle bransjer, viser tall fra Arbeidstilsynet og Stami, Statens arbeidsmiljøinstitutt.

I dag brukes ofte ikke-mobile containere som huser førstehjelpsutstyr og brannvernutstyr opptil flere kilometer unna der arbeidet blir utført. Det krever store operasjoner som kan være svært tid- og ressurskrevende å flytte slike container.

HMS-vogna inneholder førstehjelpsberedskap, brannvernsutstyr og HMS-tavle, og kan også brukes til kontor/møterom, spisevogn og toalett. I tillegg er vognen utstyrt med en egen kjøkkenkrok.

Ifølge Vedøy er en HMS-vogn løsningen for å få bedre sikkerhet og få ned sykefraværet for mange bedrifter, spesielt for mindre bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen.

-HMS-vogna kan brukes som beredskapsvogn ved større øvelser og større arrangement, samt som mobile vaktvogner for sikkerhetsbransjen. Bruksområdene er mange, men det er spesielt bygg- og anleggsbransjen og større byggeprosjekt som vogna kan utgjøre en stor forskjell for. Der ser vi at det spesielt slurves med HMS og arbeidsmiljø, avslutter Vedøy.

Det er mulig å tilpasse vognen etter bransjespesifikke behov. Større entreprenører har som regel andre muligheter for spiserom og toaletter, mens mindre bedrifter må dekke disse kravene på andre måter.