Seniorarkitekt Tine Hegli fra Snøhetta.

Powerhouse-prosessleder: - Jaktstart gir bedre prosjekter

Seniorarkitekt i Snøhetta og prosessleder for Powerhouse Kjørbo, Tine Hegli, forteller at flerfaglig tilnærming fra start var helt avgjørende for de gode Powerhouse-resultatene.

Tine Hegli fra Snøhetta kastet litt lys over prosessen bak verdens mest miljøvennlige bygg, Powerhouse Kjørbo, under foredraget sitt «Grønt og produktivt – smart samspill fra start» under produktivitetsdelen av årets Byggedager.

Seniorarkitekten kunne fortelle Byggedagene-publikummet at det ambisiøse miljøprosjektet krevde en voldsom omlegging av tankegangen for arkitektene.

− Vi arkitekter er ikke veldig glad i å dokumentere data. Jeg tror nok ikke noen av dere har sett en arkitekt med et ruteark noen gang, sa hun.

For å både oppnå plusshusstandard, BREEAM Outstanding-sertifikat og et bygg med positivt livssyklusregnskap på energi, måtte arkitektene også tenke nytt.

For å nå hårete mål innenfor klare begrensninger i det gamle kontorbygget på Kjørbo, måtte samtlige fagfelt sees i sammenheng med hverandre, og løsningene måtte graves frem gjennom en rekke runder både i og utenfor faggrppen.

Hegli sier overfor Byggeindustrien at samspillet mellom de forskjellige fagfolkene på et prosjekt i beste fall må skje fra starten av.

− Tradisjonelt har man gjerne en skisse klar når ekspertene kommer inn i prosjektet. Terskelen oppfattes ofte som høy for å angripe den eksisterende skissen, og da er det fort byggheres fremdrift som veltes. Hvis folk får være med i en jaktstart på prosjektet, kan man få langt bedre løsninger, sier hun.

Arkitekten påpeker at en det vil være utenfor manges rekkevidde å samle en stor mengde ekspertise allerede i et forprosjekt, men at det antakelig må til for å få de beste prosjektene.

− Det offentlige kan gjøre dette, og da bør de. Statsbygg er i stand, men da må politikerne ta stafettpinnen slik at de riktige føringene legges, slår hun fast.