Konsernsjef i OBOS, Daniel Siraj, på Byggedagene.

OBOS vil innovere og standardisere i ny Oslo-bydel

OBOS-sjef Daniel K. Siraj vil ha med byggenæringen på en innovasjons- og standardiseringskonkurranse i Ulvenbyen på Oslo.

På Økern i Oslo skal OBOS utvikle 280 mål til å bli Ulvenbyen. Under Byggedagene på Oslo Plaza utfordret OBOS-leder Siraj næringen til å bli med på byutviklingen.

I løpet av tredje kvartal kommer trolig OBOS til å lyse ut en ny innvoasjons- og standardiseringskonkurranse der de ønsker å få nye tverrfaglige konstellasjoner på banen. Målet er å skape attraktive bomiljøer, grønnere boliger og billigere boliger.

- Skal vi lykkes med innovasjon må vi øve på noe som er virkelig og som skal settes i gang i praksis. Nå har vi en gylden mulighet med Ulvenbyen i Oslo. Der er området så stort at vi prøve ut nye måter å jobbe på, sier Daniel K. Siraj til Byggeindustrien.

Tverrfaglig team

En av de nye måtene å jobbe på er en åpen innovasjons- og standardiseringskonkurranse der målet er å ende opp med et tverrfaglig team beståeende av entreprenører, arkitekter, rådgivere og eventuelt andre de måtte ønske å ta med seg i arbeidet.

- Vi ønsker ikke å begrense for mye for å få helhetlige gode løsninger. Nå må vi ta tak i hele verdikjeden. Alle skriker om at vi må planlegge sammen, så da må vi gjøre det da, sier Daniel K. Siraj.

Tradisjonelle konkurranser parallellt

Men samtidig som OBOS ønsker å teste ut en ny konkurranseform, vil det også kjøres tradisjonelle anbudskonkurranser parallellt.

- Tanken bak å kjøre to løp, er å se om de faktisk klarer å bygge billigere sammenlignet med den tradisjonelle måten å jobbe på, sier Siraj.

- Innvoasjon og standardisering er knaggen, blir det ikke en kjedelig bydel med standardiserte løsninger?

-Nei, det er nettopp det som er det sentrale. Vi skal sette kunden i fokus. Vi skal skape gode bymiljøer, og gode steder å bo, sier Siraj.

- Hvor mange tror dere vil bli med i konkurransen?

- Vi vil invitere et selektivt utvalg som vi vet har gjennomføringsstyrke. Vi tror det er attraktivt å bli med fordi den som vinner får muligheten til å sette konseptet sitt ut i live, sier Siraj.

RIF: Heier på alt nytt

Signalene om en ny konkurranseform som skal fremme innovasjon og standardisering, blir godt mottatt i byggenæringen.

Liv Kari Skudal Hansteen i RIF. Foto: Nicolas Tourrenc

- Vi heier alt som er nytt og følger med på spenning på denne konkurransen. Foreløpig vet vi lite om hva OBOS har rigget seg opp til, men at de ønsker å se på nye måter å kjøpe inn leverandørtjenster på er positivt. Innovasjon, utvikling, tverrfaglighet og samarbeid er helt sentralt for byggenæringen i fremtiden, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) til Byggeindustrien.

Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.

Statsbygg: Spennende form

Også hos den statlige byggeherren Statsbygg skaper konkurranseformen til OBOS nysgjerrighet.

- Det er spennende, fordi det peker på to ting som er gjerne blir sett på som motsetninger - nemlig standardisering og innovasjon. Det er ikke sikkert det trenger å være motsetninger, sier administrerende direktør Harald V. Nikolaisen til Byggeindustrien.

- Blir det kjedelig?

- Jeg tror ikke det blir kjedelig, men det er en interessant problemstilling. Men det er ikke alltid sånn at disse tingene går i hop. Noen ganger når du innoverer må du ta høyere risiko og prøve noe nytt. Av og til må du velge litt, men det kan ligge mye god innovasjon og næringsutvikling i å standardisere måten vi bygger på, sier Harald V. Nikolaisen.