Viktig å si ifra

Hvert år blir det lyst ut mange hundre store og små bygg- og anleggsoppdrag rundt om i landets kommuner. Noen av disse offentlige utbyggerne har lang og god byggherreerfaring å vise til, men det gjelder ikke alle. Vi ser med jevne mellom kommuner som bommer i utlysningen og tildelingen av kontrakter.

Ofte ser vi at ulike leverandører og entreprenører klager over både konkurransevilkårene og tildelinger på kommunale oppdrag. Saker tas opp direkte med kommunene, saker sendes inn til Kofa, eller tas videre i rettsvesenet – ofte gjennom flere rettsinstanser. Det vil ved store utbygginger kunne være snakk om store summer entreprenørene kan gå glipp av om man føler seg forbigått eller at utlysningen ikke er gjennomført på riktig måte.

Avgjørelsene som går mot de kommunale utbyggerne viser at det ofte er all grunn til å klage eller gå rettens vei - for manglende kunnskap og erfaring medfører at det dessverre ofte begås feil innen dette kompliserte regelverket.

På få dagers mellom skrev vi på bygg.no om to kommuner som begge måtte ut med millionbeløp på grunn av feil i tildelingen av oppdrag. Lagmannsretten mener Lørenskog kommune brøt med sentrale krav i anbudskonkurransen, og ga Seby medhold i at kommunen har signert kontrakt basert på et tilbud med vesentlige avvik fra konkurransegrunnlaget, og at tilbudet skulle ha vært avvist. Kommunen ble i dønt til å betale hele 20 millioner kroner til Seby AS. Også Rakkestad kommune fikk nylig avvist en klage i Høyesterett etter at de ble dømt til å betale en millionsum til Boger Bygg, etter at entreprenøren urettmessig tapte anbudet om å bygge en kommunal barnehage.

Det finnes flere eksempler på lignende forhold. Nå er det selvsagt ikke slik at leverandørene alltid har rett, avgjørelsene kan falle begge retninger i mange saker. Det er likevel ikke tvil om at det gjøres for mange feil blant de kommunale utbyggingene, som viser at kompetansenivået bør heves. Med over 420 kommuner rundt om i hele landet er det mange som kommuner som relativt sjelden går til større innkjøp av tjenester av denne typen. Da er det selvsagt viktig at de selv innser at de trenger bistand som både sikrer en god gjennomføringsprosess og et fornuftig forhold til leverandørene.

Vi regner med at flere av avgjørelsene man har sett i rettssystemet de senere årene er noe de kommunale utbyggerne kan ta lærdom av – det er ingen som er tjent med at feilvurderinger blir gjort i denne typen saker – dette er noe alle taper på i det lange løp – ikke minst kommune som lider sviende millionnederlag i retten.