Foto: Kystverket

Trenger mange nye Svalbard-boliger

I Longyearbyen på Svalbard jobbes det nå mot å få reist flere nye boliger for innbyggere som mistet hjemmene sine.

Det skriverNRK Tromsi en artikkel på sine nettsider.

19. desember i fjor ble elleve bolighus totalskadet etter snøskredet som tok to menneskeliv.

I forrige uke ble 30 personer evakuert fra hybelhuset «Gamle Sykehuset» i Longyearbyen på grunn av fare for kollaps, skriver NRK videre i artikkelen.

Samtlige har fått midlertidig bosted, men jobben med å sikre permanente boliger er i full sving.

Staten har, ifølge artikkelen på nrk.no, bevilget 22 millioner kroner til bruk i bygg- og anleggsbransjen på Svalbard som en kompensasjon for fallet i hjørnesteinsbedriften Store Norske.

Det søkes nå samarbeid med flere aktører, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

– Vi ønsker nå at det brukes en million kroner på et forprosjekt, og at det vurderes ulike finansieringsmodeller. Vi ønsker også et samarbeidsprosjekt med Statsbygg, som mistet fem boliger i skredet før jul. De har signalisert at de ønsker å bygge nytt. Vi ønsker å se hvor stort dette kan bli, for å få utnyttet pengene best mulig, sier Olsen.

Mange hittil uskadde boliger ligger også i områder som kan være rasfarlige, heter det i artikkelen.

– Det vi vet er at vi har et stort behov for nye boliger. Vi har mange eldre boliger, og vi sliter med høyt energiforbruk. Det vil være et smart trekk å få bygd nytt.

Lokalstyrelederen sier at de foreløpig ikke har private aktører for boligbygging, men han tror at dette vil endre seg når lokalstyret er kommet i gang med deres opplegg for bygging av nye boliger.