Anstein Skinnarland er daglig leder i BuildingSMART Norge. Foto: BuildingSMART

Nei, det er ikke vanskelig å stille konsistente BIM-krav

Nå er det slutt på unnskyldningene folkens. Vi har gjort det lekende lett å stille profesjonelle kravspesifikasjoner til åpenBIM i alle faser av byggeprosjektet ditt.

Anstein Skinnarland

Daglig leder i Building SMART

Å benytte seg av åpenBIM i byggeprosjekter har vist seg å effektivisere alt fra prosjektering, via bygging til drift. Både når det gjelder nybygg og rehabiliteringsprosjekter. At alle ennå ikke har tatt metodikken i bruk har sikkert flere årsaker, men to grunner jeg hører ofte er: «det er vanskelig å stille standardiserte krav til hvordan vi skal jobbe sammen med - og på - åpenBIM.» Den andre innvendingen er at «det krever mye spesialisert kompetanse for å digitalisere prosjektet. Kompetanse vi ikke har.»

Argumentene har sikkert vært riktige fram til nå. Med «buildingSMART Guiden» finnes det ikke lenger noen unnskyldninger.

Forenkler og standardiserer

Guiden er et automatisert verktøy som gjør det mulig for bestillere og byggherrer å lage en spesial-tilpasset manual for hvordan åpenBIM skal benyttes i det respektive prosjektet. Og det med noen få tastetrykk. På den måten sikrer du deg en konsistent standard for alle de krav du måtte ønske å stille. Du trenger ingen ekspertkompetanse verken i åpenBIM eller i IFC, og du kan velge å lage manualer for akkurat de prosessene, fasene og fagfeltene du måtte ønske. Desto flere prosesser og fag du velger, jo mer spesifikk og detaljert blir den overordnede manualen.

Ikke bare for bestillere og byggherrer

I tillegg til å lage en overordnet manual for hvordan bestillere og byggherre ønsker å at åpenBIM skal brukes i det gitte prosjektet, støtter de genererte manualene også de mange som skal levere åpenBIM «inn» i prosjektet. Alle kan gå inn og ta ut rolle- og fase-spesifikke manualer som beskriver kravene til den enkelte deltagende på en oversiktlig, detaljert og ytterst håndterlig måte.

Prosjekteier bestemmer selv hvem som skal ha tilgang til hva i de ulike fasene.

Automatisert og dynamisk

Den ansvarlige for å definere kravene i forhold til BIM, kan på buildingSMARTs nettsider enkelt registrere prosjektet og deretter velge hvilken fase - og i hvilken prosess manualen skal brukes. Valgene av fase og prosess kan gjøres på nytt igjen så mange ganger du måtte ønske innenfor det samme prosjektet. Når du har etablert prosjektet og gjort dine valg. Laster du enkelt ned din egen, unike, kravspesifikasjon tilpasset ditt prosjekt, og vips har du en fullblods BIM-manual.

Enklere blir det ikke. Du finner guiden og en lettfattelig brukerveiledning på buildingSMART.no